Een groot ‘tafelscherm’ met een scala aan mogelijkheden. Leuke spelletjes, creatieve uitdagingen, muziek, filmpjes, noem maar op. Dat is De BeleefTV. “Het is eigenlijk een enorme iPad”, vertelt zorgondernemer Bianca Niehof. Zij runt Thomashuis Arum, een kleinschalige woonboerderij voor mensen met een verstandelijke beperking. De bewoners lopen weg met hun BeleefTV, die sinds een half jaar vast onderdeel is van het huis.

Wat doen de bewoners allemaal met de BeleefTV?

“Spelletjes zijn bij ons wel favoriet. Een van de bewoners vindt bijvoorbeeld sjoelen geweldig. Zodra we de BeleefTV aanzetten en zij is in de buurt, dan zoekt ze het gelijk op. En dan zegt ze: ‘jij kan toch niet winnen van mij, ik ben hier veel beter in!’. Ze sjoelt het liefste met een van de begeleiders, maar in haar eentje vindt ze ook prima. Als ze maar kan sjoelen.

Een andere bewoner is helemaal gek van de vuurwerkshow. Je hebt een applicatie op de BeleefTV waarbij je vuurwerk-effecten kan creëren door op knoppen te drukken. Iedere knop is weer een andere soort vuurpijl. Hij drukt dan honderd keer achter elkaar op dezelfde knap waardoor je een zee van vuurwerk krijgt. Hij vindt dat fantastisch!”

Gebruiken jullie hem ook in groepsverband?

“Jazeker! Soms gaan we met z’n allen om de tafel, en dan zetten we de jukebox aan. Ze kiezen dan om de beurt hun favoriete liedje. Muziek brengt mensen samen, dat is mooi om te zien. Je kan dat natuurlijk ook met andere spelletjes doen, maar dit is wel de toekomst. De meeste bewoners hebben een iPad, maar als ze dan vragen om hulp zit je op zo’n klein ding mee te kijken. De BeleefTV maakt het veel gezelliger en interactiever.”

“Soms hebben we hem op de gang staan, en zetten we Memory aan. Dan zien we even later twee bewoners samen spelen. En als we er zelf langslopen, gaan we vaak ook wel even kijken: waar zitten nou al die plaatjes? Dat is best wel leuk, haha!”

Hoe kwamen jullie bij de BeleefTV?

“We hebben in ons huis de ‘Thomashuis-week’. Dan gaan we niet naar het werk, maar eropuit. Een soort vakantie. We ondernemen dan allerlei leuke activiteiten en spelletjes. Door corona hebben we dat twee jaar niet echt kunnen doen, en toen las een van onze medewerkers over de BeleefTV.

We hebben hem een week op proef genomen, en de bewoners waren razend enthousiast. ‘Deze hoeft niet meer weg hoor’, zeiden ze. Dus toen zijn we een crowdfunding gestart en hebben we contact opgenomen met een aantal stichtingen. Want het kost natuurlijk wel wat. Maar we kregen heel veel steun en donaties, dus dat was superfijn. Toen hij er eenmaal was, konden we tegen de bewoners zeggen: ‘ja, jullie mogen hem houden. Hij is helemaal van jullie.’

Was de BeleefTV makkelijk te integreren in het huis?

“Het was wel even zoeken naar een plek, want het is best een groot ding. Maar je kan hem ook kantelen, dat is ideaal. Dus je kan hem als tafel neerzetten, maar ook staand – en dan kan je hem gewoon als tv gebruiken, of voor Youtube. Voor sommige spelletjes werkt het goed om hem half te kantelen. Je kan hem in allerlei standen neerzetten en makkelijk overal heenrijden.”

“Zelf gebruik ik hem ook weleens voor andere dingen. Als ik wat wil laten zien aan de ouders, bijvoorbeeld. Laatst hadden we een hele verbouwing, met een hoop veranderingen. Daar hebben we toen een presentatie voor gemaakt. En tijdens corona lieten we speciale filmpjes zien, zodat de bewoners beter begrepen wat er aan de hand was en waarom we bepaalde dingen moesten doen. Daar gebruiken we nu allemaal de BeleefTV voor!”

Lees ook het verhaal over ervaringen met De BeleefTV in een ouderenzorgorganisatie.