Na het avondeten en een kopje koffie gaat een deel van de bewoners van het Icarushuis in Heerhugowaard naar hun kamer. Even rust opzoeken of het journaal kijken. “Maar er is ook altijd een groep die het leuk vindt om een spelletje te doen”, vertelt locatiemanager Linda Hulscher. “Dan gaat De BeleefTV aan en vragen we de bewoners waar ze zin in hebben.”

Met de vele mogelijkheden kan dat van alles zijn. “Quizzen vinden bewoners vaak leuk, maar je kan bijvoorbeeld ook oude schoolfoto’s bekijken. Of een programma waar je vanuit het oogpunt van een fietser over een mooie dijk fietst, dat is dan in het echt opgenomen. Allemaal dingen die zorgen voor gezelligheid en hilariteit. En ze brengen gesprekken tussen bewoners op gang.”

Wat is De BeleefTV

De BeleefTV is zo van meerwaarde in de zorg voor mensen met dementie. Het is een interactief tafelscherm, dat lijkt op een enorme tablet. Meestal wordt hij als tafel neergezet, maar hij kan ook gekanteld staan of rechtop, zodat hij dient als tv-scherm. De BeleefTV biedt daardoor een scala aan mogelijkheden in een zorgsetting. Hij is dan ook ontwikkeld door zorgprofessionals.

De BeleefTV wordt gebruikt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en ouderen met dementie. Te weinig hersenenactiviteit kan het proces bij dementie verergeren, De BeleefTV heeft daarvoor een oplossing bedacht. ‘BeleefTV Senior’ staat vol spellen en activiteiten die garant staan voor plezier én prikkeling van het brein. Met bijvoorbeeld een jukebox met muziek, beelden uit de jeugd van bewoners, een spreekwoordenspel en quizzen. Leuke activiteiten die cliënten zowel fysiek als mentaal uitdagen en daarmee zorgen voor een waardevolle dagbesteding.

Aandacht voor positieve prikkeling

Bij het Icarushuis in Heerhugowaard zijn ze dol op hun BeleefTV. Zorgorganisatie Dagelijks Leven opende in 2020 de deuren van het huis, een kleinschalige woonlocatie waar specialistische en betaalbare zorg wordt geleverd voor ouderen met dementie. Een feestelijke opening was niet mogelijk door corona, maar de aanschaf van De BeleefTV – met behulp van crowdfunding en een mooi artikel in het Noordhollands Dagblad – maakte dat ruimschoots goed.

Er is in het Icarushuis veel aandacht voor activiteiten en positieve prikkeling. De BeleefTV speelt daarin een belangrijke rol. Tijdens de proefweek met het interactieve tafelscherm waren de bewoners en zorgprofessionals van het huis dan ook meteen verkocht. Tegenwoordig is er elke dag wel een moment waarop de bewoners samenkomen rond De BeleefTV om iets leuks te ondernemen. Locatiemanager Hulscher: “Het werkt heel aanstekelijk, De BeleefTV zorgt voor een gezellige sfeer. Soms wordt het competitief, op een leuke manier. Bewoners worden ondeugend naar elkaar. En er wordt heel veel gelachen.”

Gezellig én functioneel

De BeleefTV zorgt daarnaast voor meer dan alleen een fijne sfeer. “Soms is het te druk in huis. Dan staan bijvoorbeeld de waterkoker, tv en radio aan. Medewerkers zijn met elkaar in gesprek. Bewoners kunnen dan overprikkeld raken. Dan helpt het om even met z’n allen samen iets te doen op De BeleefTV. Dan kunnen ze zich concentreren op één ding.”

Ook te weinig prikkeling kan een probleem zijn. “Het is voor mensen met dementie heel belangrijk dat de hersenen actief blijven”, vertelt Hulscher. “Het kon ’s avonds weleens te rustig zijn, waardoor bewoners dachten: ‘Dan ga ik maar naar bed’. Mensen met dementie hebben gemiddeld minder slaap nodig, dus dan gingen ze ’s nachts spoken. Door De BeleefTV hebben we dat soort problemen gelukkig niet meer.”

Ook voor zorgprofessionals biedt het scherm vaak uitkomst. Hulscher ziet dat met name jonge verzorgenden en verpleegkundigen er graag gebruik van maken. “Jonge meiden vinden het soms lastig om het gesprek aan te gaan met bewoners. De BeleefTV is de ideale ondersteuning, want de gesprekken komen daarmee vanzelf op gang.”