De gezondheid en het welzijn van de zorgwerkers hebben volgens het onderzoek van IZZ flinke klappen gehad. Zorgmedewerkers maakten zelf minder gebruik van zorg, terwijl ze dit juist meer nodig hadden. Een derde van hen heeft bijvoorbeeld langdurige klachten na een coronabesmetting. Ook is een deel van de zorgmedewerkers lichamelijk en/of emotioneel uitgeput.
Gezondheidsrisico
Zorgmedewerkers lopen een relatief hoog gezondheidheidsrisico door hun werk. Daardoor hebben ze ook vaker zelf zorg nodig. Door de stijgende premies, het wegvallen van de collectiviteitskorting en de inflatie worden de kosten voor de zorg die zij zelf nodig hebben een stug hoger. Ze kiezen daarom sneller voor een zorgverzekering met een hoog eigen risico en een lage premie. Dat levert volgens Roland Kip, directeur van IZZ, problemen op.
“Als de zorgmedewerkers met een hoog eigen risico uitvallen, komen zij door torenhoge zorgkosten in ernstige financiële problemen en zijn ze door ziekte en stress niet meer beschikbaar voor de zorgsector”, legt hij uit aan Skipr. “Het is een neerwaartse spiraal. Ziekteverzuim wordt steeds hoger en is niet meer beheersbaar. We moeten het tij keren voordat het te laat is.”
Jongeren verlaten zorg
Vooral onder jongeren (tot 36 jaar) zijn er grote problemen. Het werken in de zorg wordt voor hen steeds onaantrekkelijker, waardoor de helft overweegt om de zorgsector te verlaten, blijkt uit het onderzoek van IZZ. Ook verzuimen ze veel meer. Het verzuim lag afgelopen jaar tien procent hoger dan het jaar ervoor. De rest van de zorgwerkers verzuimde gemiddeld zes procent meer. Dat verzuim kan niet los gezien worden van de stijgende vraag naar psychische hulp onder jongeren. Die stijging lag afgelopen jaar op 35 procent.
Reacties