Door de onbelaste kilometervergoeding kan je werkgever je geld geven, zonder dat dit als loon wordt gezien. Je betaalt over het bedrag dus geen belasting. Op die manier kan jouw werkgever bijdragen aan de kosten die je maakt om op je werk te komen.

van 19 naar 23 cent

Sinds 2006 is de onbelaste vergoeding 19 cent per kilometer. Dat maximumbedrag wordt in 2023 verhoogd. Dat zou eigenlijk pas in 2024 gebeuren, maar door de hoge inflatie heeft het kabinet dat plan naar voren gehaald. Vanaf 1 januari 2023 is de belastingvrije kilometervergoeding 21 cent per kilometer. Op 1 januari 2024 wordt dit zelfs 23 cent.

Hoewel de kans aanwezig is dat jij als zorgverlener een hogere kilometervergoeding krijgt door de stijging, hoeft dat niet per se zo te zijn. In de cao staat dat je recht hebt op een minimumvergoeding, maar die stijgt niet automatisch mee als het kabinet de onbelaste reiskostenvergoeding verhoogt.

Gesprekken met werkgevers

De stijging betekent dat sommige partijen opnieuw naar de cao zullen gaan kijken. In de nieuwe cao VVT werd de reiskostenvergoeding voor de eerste tien kilometer van huis naar cliënt al verhoogd naar 19 cent. Volgens cao-onderhandelaar Rolf de Wilde van beroepsvereniging NU’91 wordt binnenkort met de werkgevers over een nieuwe verhoging gesproken. “We hadden al afgesproken dat we hier naar zouden gaan kijken als het kabinet een verhoging zou aankondigen”, laat hij weten aan Nursing.