-
Ken je waarde voor je gaat onderhandelen
Misschien denk je wel: ‘Ik ben al blij als ik ergens aan de slag kan’. Maar ben je je dan wel voldoende bewust van jouw waarde voor zorgorganisaties? Er is momenteel een tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden, dus veel organisaties willen jou heel graag hebben! Realiseer je dit wanneer je gaat onderhandelen over het salaris met jouw potentiële werkgever in de zorg.
-
Bereid je goed voor
Doe vooraf onderzoek naar salarissen in de zorg. Bekijk de CAO die bij jouw functie hoort, dan weet je wat het minimale salaris is dat een zorgorganisatie jou moet bieden. De salarisschaal staat vast, maar op welke trede van die schaal je terechtkomt niet. In principe staat iedere trede voor een jaar werkervaring, maar misschien kun jij tijdens de salarisonderhandeling goed beargumenteren waarom je een trede hoger ingeschaald moet worden.
Ook als startende werknemer staat het niet vast dat je op de eerste trede van een salarisschaal terechtkomt. Heb jij bepaalde extra’s gedaan tijdens jouw studie, waardoor je specifieke kwaliteiten hebt? Of heb je bijvoorbeeld bijzonder hoge cijfers voor jouw stage(s)? Dan kunnen dat redenen zijn om een trede hoger geplaatst te worden.
-
Schakel je omgeving in bij een salarisonderhandeling in de zorg
Doe navraag bij kennissen en collega’s wat zij verdienen, en vraag hen om tips voor jouw salarisonderhandeling. Goede kans dat zij je een beter beeld kunnen geven van wat gebruikelijk is en wat er mogelijk is!
-
Wees niet bang om te onderhandelen
Veel mensen vinden het ongemakkelijk om te onderhandelen over hun salaris. Vooral bij zorgprofessionals is dit een bekend probleem. Ze zijn dankbaar dat ze mensen kunnen helpen en voelen veel waardering voor het werk dat ze doen. Is dat niet voldoende? Daarnaast wordt je salaris betaald door publiek geld. Dus is het dan wel oké om eisen te stellen?
Natuurlijk! Hoe mooi je je werk ook vindt, en met hoeveel liefde je het ook uitvoert: het is ook ‘gewoon’ je werk. Wees ook niet bang dat een nieuwe werkgever boos op je wordt als je eisen stelt. Je toont hiermee dat je voor jezelf opkomt.
-
Het hoeft niet altijd over salaris te gaan
Waarschijnlijk denk je bij de onderhandelingen als eerste aan salaris. Maar het kan moeilijk zijn voor een zorgorganisatie om jou een trede hoger in te delen dan waar je eigenlijk thuishoort op basis van jouw werkervaring. Waarschijnlijk wordt dit vroeg of laat bekend bij jouw collega’s, die zich dan gaan afvragen: “waarom deze nieuwe collega wel en wij niet?”.
Kijk daarom ook naar andere arbeidsvoorwaarden. Misschien wil je een bepaalde dag in de week standaard vrijhouden? Of wil je dat de organisatie bepaalde scholing voor jou verzorgt, zodat je je naar eigen wensen verder kunt ontwikkelen? Denk goed na over wat jij belangrijk vindt, dan kun je veel plezier halen uit je (secundaire) arbeidsvoorwaarden!
-
Beargumenteer je voorstel!
Doe je een tegenbod tijdens je salarisonderhandeling? Ook dan is goede voorbereiding belangrijk. Zorg dat je kunt beargumenteren waarom je vindt dat je meer mag verdienen. Vertel eerst je verhaal en eindig met het salaris dat jij daarbij vindt passen.
-
Een sollicitatiegesprek is nog geen salarisonderhandeling
Let wel op dat je niet in het sollicitatiegesprek al gaat onderhandelen over je salaris. Het gaat namelijk eerst om de vraag of er een klik is tussen jou en de werkgever. Past deze organisatie bij jou? Zijn het fijne mensen waar je mee spreekt? Voel je oprecht enthousiasme van hun kant? Denk je dat je je kwaliteiten hier kwijt kunt? Is er ruimte voor ontwikkeling? Wanneer je te horen krijgt dat een organisatie je wilt aannemen, komen het salaris en de arbeidsvoorwaarden in beeld.
Ben je starter in de zorg of sta je op het punt om af te studeren? Om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden in de zorg kun je NURSE. bezoeken. Deze speciale zorgbeurs is volledig gericht op starters en bijna afgestudeerde studenten.
Reacties