De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ontving in de eerste zes maanden van dit jaar 59 meldingen van fraude met diploma’s en Verklaringen Omtrent het Gedrag (VOG). Deze cijfers zijn opgevraagd door de onderzoeksredactie van RTL Nieuws. De afgelopen jaren was dit ongeveer het aantal meldingen voor het hele jaar.

Nieuw probleem

RTL Nieuws interviewde medewerkers van grote zorginstellingen. Zij willen allen anoniem blijven, maar doen wel hun verhaal. “Het is een gevaar”, legt één van hen uit. “De medewerkers komen werken op een groep met mensen die niet zelfredzaam zijn, in een rolstoel zitten, niet kunnen praten en eigenlijk alle hulp nodig hebben om de dag door te komen. Het kan levensbedreigend worden als medicatie bijvoorbeeld niet juist wordt gedeeld. We zien mensen die niet het juiste diploma hebben, geen werkervaring of soms een nepdiploma. Valse diploma’s hebben we niet eerder gezien of opgemerkt. Dat is echt iets van het afgelopen jaar.”

Volgens de bronnen van RTL is de belangrijkste aanleiding voor de fraude geld. Er zijn steeds meer zzp’ers in de zorg, waardoor sommigen een mogelijkheid zien om zonder diploma of opleiding toch snel veel geld te verdienen. zzp’ers verdienen namelijk meer, soms tot 10.000 euro per maand, en kunnen veel uren maken. Door de explosieve groei van het aantal zzp’ers in de zorg worden de diploma’s soms niet goed gecheckt, wat mogelijkheden biedt voor de fraudeurs.

Ernstig misdrijf

Het OM ziet de fraude als een ernstig misdrijf. Daarom loopt op er een groot onderzoek naar de valse diploma’s en VOG’s. Hierdoor zijn tientallen verdachten geïdentificeerd. “Het betreft ernstige zaken vanwege mogelijke gezondheidsrisico’s voor cliënten. Uiteraard heeft dit de volle aandacht. Daarnaast wordt het geld dat dat met deze praktijken wordt verdiend, waar mogelijk afgepakt.”