Het geld dat uit het Landelijk Actieplan Zeggenschap en Veerkracht naar de zorg gaat wordt geïnvesteerd in projecten en initiatieven die de zeggenschap van verpleegkundigen moeten verbeteren. Daarbij geldt een maximum van 50.000 euro per project. De extra bijdrage van vijf miljoen maakt dus veel verschil. Door de bijdrage krijgen 75 zorgorganisaties subsidie voor hun lokale actieplannen. Daardoor gaat het totale aantal gesteunde zorgorganisaties van 150 naar 225. Het subsidieloket opent in september.
Eerste concrete plannen bekend
De eerste lokale actieplannen en projecten zijn al bekend. Een revalidatie-instelling heeft een plan gemaakt om te werken met verpleegkundige doelen en resultaten en bij een VVT-organisatie zullen verpleegkundigen meer invloed krijgen in kwaliteitscommissies. Het subsidiegeld wordt bij de meeste plannen vooral gebruikt om de loonkosten te dekken van medewerkers die de plannen uitvoeren.
Initiatief beroepsverenigingen en brancheorganisaties
Het Landelijk Actieplan Zeggenschap en Veerkracht is een initiatief van beroepsverenigingen V&VN en BPSW en de brancheorganisaties in de zorg: ActiZ, de Nederlandse GGZ, NFU, NVZ en VGN. Het plan heeft als doel om ‘de professionele zeggenschap van zorgprofessionals merkbaar te verbeteren, naar een hoger niveau te tillen en de veerkracht te versterken’.
Reacties