Aly Waninge was altijd al geïnteresseerd in de voordelen van bewegen en hoe we dit preventief in kunnen zetten in de zorg. “Als fysiotherapeut merkte ik dat bewegen een medicijn kan zijn”, vertelt ze. Bij Koninklijke Visio is Aly Waninge fysiotherapeut bij mensen met een visuele en verstandelijke beperking en daar raakte ze geïnspireerd om de onderzoekskant op te gaan.
In 2007 startte Aly Waninge haar promotie-onderzoek naar het meten van fysieke fitheid bij mensen met een visuele en (zeer) ernstige verstandelijke beperking. “Door de combinatie van de verstandelijke én de visuele beperking is er een groter risico dat deze mensen te weinig bewegen. Bij mensen met een meervoudige beperking is dit nog meer het geval. Daarom ben ik specifiek voor deze doelgroep onderzoek gaan doen. Hoe zorgen we dat deze mensen ook op een leuke manier in beweging komen en kunnen profiteren van de effecten van een gezonde leefstijl? . “Als iemand een visuele én verstandelijke beperking heeft, hoe kun je deze persoon dan uitlokken om in beweging te komen, gezond te blijven en naar vermogen mee te doen? Op dit soort vragen proberen we antwoorden te vinden in onze onderzoeken.”
Het gaat daarbij niet alleen om de positieve effecten van beweging op de fysieke gesteldheid. “We kijken ook naar: als iemand fitter is, kan diegene dan ook beter meedoen? Heeft hij een leuker leven, is hij alerter? En levert dit effecten op voor gezondheid in brede zin? Bewegen staat vaak ook ‘ten dienste van’.”
Aly Waninge is lector Participatie en gezondheid van mensen met een verstandelijke en visuele beperking aan de Hanzehogeschool en is onderdeel van het management team van de Academische Werkplaats EMB. Ze begeleidt onderzoekers en draagt bij aan de inbedding van de ontwikkelde kennis in onderwijs en praktijk.
Wil je meer van Aly Waninge zien, lezen of met haar in contact komen? Bekijk dan hieronder de webinars, video’s en verhalen van Aly Waninge of stuur haar rechtstreeks een bericht.