Hoe belangrijk is bewegen en fit zijn voor de gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking? Hoe kunnen we hen stimuleren om meer te bewegen? Met haar onderzoek wil Alyt Oppewal antwoord geven op dit soort vragen. Er lijken genoeg redenen te zijn om meer te focussen op bewegen in de gehandicaptenzorg. “Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaker gezondheidsproblemen, waarvoor ze bijvoorbeeld vaak medicatie krijgen, met allerlei mogelijke negatieve bijwerkingen”, vertelt ze. “Sport en beweging heeft juist positieve bijwerkingen. Naast dat het goed is voor je fysieke én mentale gesteldheid, is het sociale aspect ook heel waardevol. Je komt bijvoorbeeld meer in contact met mensen, komt vaker buiten de deur en krijgt er zelfvertrouwen van.”
Omdat het op zo veel vlakken goed is voor je gezondheid, ziet Alyt Oppewal bewegen als een medicijn. Het drijft haar om met haar onderzoek bij te dragen aan voldoende beweegmogelijkheden voor mensen met een verstandelijke beperking. “We krijgen veel positieve reacties uit de gehandicaptenzorg. Er is veel vraag naar hoe bewegen goed in te bedden in de dagelijkse praktijk, hoe er het beste bewogen kan worden, en wat de effecten zijn. Met onze onderzoeken proberen we hier antwoord op te geven.”
Alyt Oppewal studeerde bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde in 2014 aan het Erasmus MC op het onderwerp fitheid bij ouderen met een verstandelijke beperking. Sinds 2012 werkt ze bij de Leerstoel Geneeskunde voor Verstandelijk Gehandicapten bij het Erasmus MC. Als projectleider en universitair docent begeleidt ze daar onderzoekers en ze verzorgt lessen voor de opleiding Arts voor Verstandelijk Gehandicapten.
Wil je meer van Alyt Oppewal zien, lezen of met haar in contact komen? Bekijk dan hieronder de webinars, video’s en verhalen van Alyt Oppewal of stuur haar rechtstreeks een bericht.