Vanaf het begin van zijn opleiding tot verpleegkundige, voelde Bas Baris zich al aangetrokken tot de GGZ. En die sector liet hem niet meer los. “Het werken met deze patiënten heeft me altijd veel voldoening gegeven”, vertelt Bas. “Het is fantastisch om te zien wanneer mensen met complexe problemen zichzelf weer terugvinden. Al komen slechtnieuwsgesprekken helaas ook regelmatig voor.”

Bas besloot door te gaan studeren en rondde in 2014 de opleiding tot verpleegkundig specialist GGZ af. Daarna ging hij aan de slag in de ouderenpsychiatrie. Naast de directe patiëntenzorg hield Bas Baris zich ook bezig met nevenfuncties, waaronder het opleiden en bijscholen van zorgverleners.

De afgelopen jaren is hij zich steeds meer gaan toeleggen op het ontwikkelen van onderwijs op het grensvlak van de GGZ en klinisch redeneren. Soms zien we gedrag waarvan we niet direct weten waar het vandaan komt. De symptomen van een depressie, cognitieve klachten en een delier hebben overlap en de ene aandoening sluit de andere niet uit.”

“Hoe meer we weten over de oorzaak van psychiatrische problemen, hoe beter we de zorg zo kunnen afstemmen dat patiënten zo veel mogelijk thuis kunnen blijven wonen.”