Marinus van den Berg is sinds 1974 actief in de (palliatieve) zorg. Hij werkte onder meer in verpleeghuizen in Apeldoorn, Almelo en Rotterdam en in hospice Cadenza in Rotterdam. “Ook na meer dan 40 jaar ervaring, blijf ik gefascineerd door de vraag: Wat is een goed levenseinde,” vertelt Van den Berg. “En het antwoord op die vraag is telkens anders. Want elke dood is anders.”

Van den Berg ziet dat er de afgelopen decennia veel is veranderd in de palliatieve zorg. Zo is er meer aandacht gekomen voor fysieke pijnverlichting en voor aandoeningen zoals niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en dementie. Daardoor is de zorg voor die doelgroepen flink verbeterd. Ook ziet Van den Berg dat er steeds meer aandacht is voor naasten. “Sterven is een intieme, sociale gebeurtenis. Het is ook altijd anders, omdat ieder persoon anders is.”

Van den Berg spreekt regelmatig bij Alzheimercafés. Dat zijn maandelijkse bijeenkomsten waar mensen met een vorm van dementie en hun naasten hun ervaringen delen, en waar deskundige sprekers langskomen om vragen te beantwoorden. Van den Berg focust zich in deze bijeenkomsten, net als in zijn boeken, vooral op het stervensproces.

“Veel mensen vragen zich af hoelang het leven nog duurt. Een onzeker antwoord vinden ze vaak moeilijk om te accepteren. Omdat ze bijvoorbeeld veel pijn hebben, of juist nog veel uit het leven willen halen. Er zit altijd een verhaal achter deze vraag, en dat verhaal is voor iedereen anders.”

Benieuwd naar de inzichten van Van den Berg? Hij bespreekt onder meer in zijn boek: ‘Meegaan tot het einde’. In de congressen waar Van den Berg zal spreken, neemt hij je mee in zijn ervaringen en deelt hij kennis over hoe je het best kunt omgaan met mensen in de laatste levensfase.