Als ervaren ouderenpsychiater geeft Rob Kok ook les over ouderen op de opleiding psychiatrie. Maar zijn belangrijkste taak is wetenschappelijk onderzoek doen. Rob Kok is vooral geraakt door het thema verslaving bij ouderen. “Toen ik in 2008 in Den Haag ging werken, hadden we een alcohol-detox afdeling voor ouderen. De enige in het land”, vertelt hij. “Ik merkte dat bijna niemand in Nederland hier onderzoek naar deed.”
Rob Kok was de enige op zijn afdeling die interesse had voor dit thema, en richtte daarom een landelijke werkgroep op. Hierin bespreekt hij ervaringen, literatuur en best-practices met andere professionals in instellingen en de psychiatrie die dezelfde interesse hebben voor het onderwerp als Rob Kok. “Als je ouder wordt, breekt je lichaam alcohol slechter af. Je wordt er dus gevoeliger voor”, vertelt Rob Kok. “Het is belangrijk dat we ons daar bewust van zijn. Niet alleen ouderen zelf, maar ook zorgprofessionals.”
De afgelopen decennia is de algemene alcoholconsumptie en het aantal mensen met een alcoholprobleem flink toegenomen. Rob Kok verklaart dit doordat de generaties na de oorlog zijn opgegroeid in een samenleving waar alcohol beschikbaar was en genormaliseerd werd. Hij is zeker geen voorstander van verbieden, maar hamert wel op bewustwording. “Het besluit moet bij mensen zelf zijn, maar ze moeten wel de juiste informatie hebben. Veel mensen weten niet dat iedere dag alcohol drinken schadelijk kan zijn.”
Wil je meer van Rob Kok zien, lezen of in contact komen met hem? Bekijk dan hieronder de webinars, video’s en verhalen van Rob Kok of stuur hem rechtstreeks een bericht.