Naast haar werk als lerares in het basisonderwijs, wilde Jamila Tariki zich ook verdiepen in de psychosociale hulpverlening. “Ik heb gewerkt als gemeenteconsulent, praktijkondersteuner bij een huisarts en ik heb een rol vervuld als aandachtsfunctionaris Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld”, vertelt ze.

Tijdens haar werk als aandachtsfunctionaris kwam ze erachter dat er onduidelijkheid kan ontstaan wanneer mensen een situatie enkel vanuit hun eigen denkkader benaderen. “Deze ruis kan leiden tot schrijnende situaties, wat voorkomen kan worden als mensen zich meer bewust worden van hun eigen rol in een gesprek. Hier lever ik graag een professionele bijdrage aan.”

De kennis en ervaringen die Jamila opdoet tijdens haar werk in de psychosociale hulpverlening, deelt ze in haar lezingen. “In een tijd van polarisatie, probeer ik mensen met elkaar te verbinden. In de praktijk zie ik genoeg voorbeelden waarbij mensen een eigen denkkader hebben en dat er veel aannames worden gedaan, waardoor mensen elkaar niet begrijpen. Ik bespreek dit op een respectvolle manier en geef tips hoe je dingen vanuit een ander perspectief kan zien. Ik geloof dat door mijn niet-westerse opvoeding en mijn ontwikkeling in de Nederlandse, westerse samenleving, ik beide gebieden kan belichten en daardoor meer inzicht, bewustwording en begrip kan creëren.”