Een van de domeinen van palliatieve zorg, is spirituele zorg of aandacht voor zingeving. In plaats van handelen, is dit een domein van luisteren en verkennen. Levensverhalen komen op tafel en soms komt er ook een stukje geloof bij kijken, want dat kan voor mensen een belangrijke krachtbron zijn. Maar het behelst volgens Joris de Lange dus heel veel meer dan geloof alleen, het gaat over alles wat als tegenwicht kan fungeren in momenten dat het lastig wordt. Het is een belangrijke, waardevolle taak die overigens niet alleen maar voor geestelijk verzorgers is weggelegd.

Volgens Joris de Lange hoeven verpleegkundigen en verzorgenden namelijk helemaal geen grote knop om te zetten als het gaat om het toepassen van spirituele zorg naast de gewone zorg die ze dragen. “Verpleegkundig personeel staat vaak in een handelingsmodus en is vooral oplossingsgericht”, stelt hij. “Tijdens die handelingen worden ook al korte gesprekken gevoerd en vaak voelen de verplegers intuïtief aan als er meer is of dieper op een onderwerp moet worden ingegaan.”

Vanuit die intuïtie hoeven ze volgens Joris alleen nog maar te luisteren naar het verhaal dat iemand wil delen, zonder met een oplossing te komen. “Spiritualiteit en zingeving gaat vaak vooral om luisteren en eventueel lichaamstaal. Dat kan in hele kleine dingen zitten, het hoeft echt niet altijd uitgebreid en groots. Zolang de ander zich maar gehoord voelt.”

Wil je meer van Joris de Lange zien, lezen of in contact komen met hem? Bekijk dan hieronder de webinars, video’s en verhalen van Joris de Lange of stuur hem rechtstreeks een bericht.