1. Ken hun verhaal

Expert Erwin Schenzel geeft aan dat hij het levensverhaal van de mensen opschrijft die nét te horen hebben gekregen dat ze dementie hebben. “In een later stadium kunnen mensen met dementie terugvallen op een bepaalde episode van hun leven. Als de zorgverleners dan weten welke periode van het leven dat is, kunnen zij de persoon met dementie beter begrijpen. Ze kunnen bijvoorbeeld meepraten en vragen naar wat er nog meer gebeurde. Hierdoor voelt de persoon met dementie zich vertrouwd en begrepen.”

2. Zie ze als mens en neem niet alle zorg van ze over

Zowel Erwin Schenzel als Mireille Oosterhof raden aan om vooral de mens te blijven zien. Oosterhof hierover: ,,Neem niet alles van ze over. Persoonlijk zou ik er ook helemaal kriegel van worden als iemand alles voor me doet. Laat ze zeggenschap hebben over de zorg die je ze aanbiedt.”

3. Benadruk wat ze nog wel kunnen

Ook later in het proces van dementie, ligt er nog veel opgeslagen in de hersenen als het gaat om zaken die op de automatische piloot gaan of die emoties oproepen. Dingen die mensen met dementie nog wel kunnen volgens zowel Erwin als Mireille zijn bijvoorbeeld het sorteren van een bestekbak. “Of leg ansichtkaarten en pennen neer. Vroeger hebben ze waarschijnlijk veel kaarten geschreven, dus zullen ze zeker een pen en een kaart pakken om er iets op te krabbelen.

En laat ze verder bijvoorbeeld meehelpen met koken als ze dat leuk vinden of helpen met de tafel dekken. Als ze zichzelf nog kunnen wassen, laat ze dat dan doen. Of  helpen met aankleden.” Mireille vult aan: “En bedank ze er ook vooral voor. Dat doet hen heel veel.”

4. Vermijd wat mensen niet meer goed kunnen

Mireille benadrukt dat de ouder wordende hersenen, en dus ook die met dementie, snel in de war raken. Meerdere dingen tegelijk doen of dieper na moeten denken zijn dan no-go’s. Spelletjes als Rummikub en Bingo worden al snel frustrerend. Ook is het stellen van vragen die op het eerste gezicht simpel lijken een slecht idee. Vooral als de dementerende persoon het die dag allemaal niet zo goed weet. Het beste wat je kunt doen is een gesprekje beginnen en dan bijvoorbeeld over je eigen kinderen beginnen. Vaak komt er dan ook iets over de eigen kinderen. Aldus Mireille.

5. De kunst van het verleiden

Last but not least is het volgens Mireille belangrijk om mensen met dementie zich belangrijk te laten voelen. Ze noemt het de kunst van het verleiden. “Vaak gaan mensen met dementie één dag in de week naar een dagbesteding. Maar mensen met dementie vinden het eng om de veilige haven, thuis, te verlaten. Dan is het juist goed om deze mensen in hun eigen kracht te zetten en ze te doen stralen. Juist dan kun je hen vertellen dat het belangrijk is dat ze meegaan of mee komen doen, omdat het zonder hen een zooitje wordt. Zo komen de mensen toch uit hun comfortzone én vertrouwen de personen met dementie op zichzelf in de situatie die komen gaat.

Mensen met dementie voelen zich ook een stuk prettiger met een vertrouwde en herkenbare inrichting van de huiskamer. In dit artikel hebben we daarom 6 tips voor je op een rij gezet om de huiskamer beter in te richten voor mensen met dementie.