Luka Doppen straalt. Ze heeft zojuist op een groot podium de opening verricht van de Gehandicaptenzorg Fair, het grootste evenement binnen de gehandicaptenzorg. “Ik vond het vroeger al spannend om iets in een kleine groep te zeggen”, vertelt ze met een lach. “De afgelopen jaren ben ik gegroeid van een bescheiden begeleider tot een ambitieuze ambassadeur.”

Ambassadeur Gehandicaptenzorg

Luka is nu ruim een jaar Ambassadeur Gehandicaptenzorg. Een nevenfunctie naast haar werk als persoonlijk begeleider bij Estinea, de zorgorganisatie in de Achterhoek en Twente waar ze werkt op een woonlocatie met mensen met een meervoudige beperking.

“Estinea zocht mensen om te schrijven en te vloggen om beter zichtbaar te worden”, vertelt Luka. “Dat lag volledig buiten mijn comfortzone, maar ik had wel zin in een nieuwe uitdaging en ben het dus gaan doen.” Een jaar geleden zag de Aaltense de vacature voor Ambassadeur Gehandicaptenzorg. “Dat ben ik al, dacht ik meteen. Alleen kan ik er nu nog meer uithalen.”

Ode bij Serious Request

Al vijf jaar maakt ze zich dus al hard voor de branche. Ze is aan het begin van de coronapandemie bij Serious Request geweest, waar ze veel mensen raakte met haar persoonlijke verhaal en ze een ode kreeg van Paul de Munnik. En ze heeft onlangs gesprekken gevoerd op het Ministerie van VWS over de toekomst van de gehandicaptenzorg. Want Luka is een vrouw met een missie.

“We moeten mensen aankijken in plaats van nakijken. Zie elkaar. Heb oog voor elkaar. Om dat te bereiken, moeten we de zichtbaarheid van mensen met een beperking vergroten. Het beeld dat bestaat, komt niet overeen met de werkelijkheid. Op verjaardagen wordt weleens aan mij gevraagd of deze mensen wel kwaliteit van leven hebben. Maar ze kunnen juist enorm genieten van het leven. Als de wind door de haren waait, bijvoorbeeld. Of door keihard mee te zingen met de muziek. Dat zijn hele mooie, waardevolle momenten.”

Maatschappelijke verandering: begin bij kinderen

Er moet dus maatschappelijk iets veranderen. Daarvoor heeft Luka een aantal concrete ideeën. “Het begint allemaal bij kinderen. Die zijn nog puur. Als je al jong omgaat met mensen met een beperking, wordt de kloof die nu bestaat vanzelf kleiner. Daarvoor zijn bijvoorbeeld inclusieve speeltuinen nodig. Sportmogelijkheden zouden vergroot moeten worden. We moeten ervoor zorgen dat kinderen met en zonder een handicap gemixt worden in plaats van dat ze apart van elkaar leven.”

Om meer mensen te bereiken met haar boodschap en om te laten zien hoe mooi het werk is in de gehandicaptenzorg, start Luka deze maand als columniste van Hart voor Zorg. Daarmee is ze de eerste columniste van de leer- en carrière community voor zorgprofessionals. “Ik ga zo veel en zo goed mogelijk de verhalen van de mensen met wie ik werk delen. En de columns zullen confronterend zijn. Ik hoop dat het mij lukt om mensen anders naar situaties te laten kijken.”

De eerste column van Luka Doppen verschijnt later deze maand op Hart voor Zorg.