Het systeem evalueert constant wat er goed gaat bij het medicijngebruik van patiënten en leert wat er beter kan. Dit gebeurt door middel van machine learning, een vorm van kunstmatige intelligentie die gericht is op het bouwen van systemen die van data kunnen leren en deze data gebruiken om beter te presteren. Door het systeem te gebruiken hebben artsen een beter beeld bij het medicijngebruik van de patiënt, waardoor ze beter en efficiënter medicatie kunnen voorschrijven.

Belangrijk voor patiënten met meerdere chronische aandoeningen

De groep die hier het meest van zal merken zijn patiënten met meerdere chronische ziekten. Deze groep wordt steeds groter. Vaak gebruiken ze meerdere medicijnen tegelijk, waarbij goed opgelet moet worden. Niet alle medicijnen kunnen gecombineerd worden. Deze combinaties worden vaak niet goed onderzocht, omdat onderzoekers patiënten met meerdere chronische aandoeningen vaak niet meenemen in hun onderzoek.

Dat zorgt voor risico’s. “Door het gebrek aan onderzoek is er onvoldoende bewijs voor veiligheid van de combinatie van een voorgeschreven geneesmiddel met medicatie die de patiënt al heeft”, legt ziekenhuisapotheker en data-scientist Joanna Klopotowska van Amsterdam UMC uit aan ICT & Health. “Dat geeft weer een risico op bijwerkingen.”

Zorgvuldig voorschrijven

Ze merkt vooral veel problemen bij patiënten met een chronische nierziekte. Een deel van de subsidie komt dan ook van de Nierstichting. “Nierpatiënten hebben vaak ook andere chronische ziekten en zijn kwetsbaar voor bijwerkingen. Ze hebben veel baat bij een zorgvuldig voorschrijfbeleid, waarbij goed gekeken wordt naar hun persoonlijke situatie. Met het zelflerend medicatiesysteem kunnen we dat gaan optimaliseren.”