Wat voor trainer en coach Barbara Oppelaar eerst een hobby was, bleek een geweldige manier om kennis over te dragen. Tot 8 jaar geleden was ze puur voor de lol bezig met improvisatietheater, een vorm waarbij de spelers het verhaal, de personages en gesprekken ter plekke verzinnen. Nu heeft ze de technieken verwerkt in haar trainingen voor zorgprofessionals. En die slaan aan.

“Bij improvisatie denken mensen vaak dat het ongestructureerd is, ‘je doet maar wat’”, vertelt Oppelaar. “Maar dat is niet zo. Je gaat bij improvisatie uit van een aantal basisprincipes, zoals volgen en leiden. Die maken het heel gestructureerd. En kennis van die principes zijn supernuttig in het dagelijks leven. Het zijn echt 21st century business skills.

Dagelijks leven

Oppelaar improviseerde in het theater samen iemand die werkzaam is in de ouderenzorg. “Op een dag viel bij ons het kwartje. We zouden dit moeten vertalen naar die sector! Improvisatietechnieken zijn goed toe te passen in het dagelijks leven, maar misschien nog wel beter in het werken met ouderen met een kwetsbaar brein. Zij zitten namelijk veel meer in het hier en nu, terwijl ‘wij’ veel in ons hoofd zitten. Improvisatie werkt perfect om die slag te maken, want dat gaat júist over het hier en nu. Dus zijn we gaan kijken: hoe kan je nu die basisprincipes in de zorg inzetten?”

Het resulteerde in de oprichting van Ervarea. “Onze slogan is: leren door beleven. Lesgeven met ervaringen erbij, en theater maken vanuit ervaringsverhalen. Alles is gericht op ervaren, en we koppelen daar de theorie aan. We leren de professionals en naasten van mensen met een beschadigd brein hoe zij zelf op basis van deze principes het contact kunnen verbeteren.”

Wil je op een bijzondere, inspirerende manier leren over het ouder wordende brein? Over mensen met dementie? Dan zijn de trainingen van Oppelaar een aanrader. “Ons doel is om werken in de ouderenzorg een nieuwe dimensie te geven.”

Dementie? Hou je hoofd erbij!

Een paar maanden geleden was de eerste editie van het congres ‘Dementie, hou je hoofd erbij!’. Oppelaar was daar dagvoorzitter en verzorgde ook een workshop over het belang van non-verbale communicatie bij mensen met dementie. Het congres was een groot succes, en daarom staat de tweede editie al op de planning.

Ook Oppelaar heeft er weer zin in. “Door de gevarieerde onderwerpen komen zorgprofessionals uit verschillende sectoren aan hun trekken op dit congres. Hartstikke leuk dat we het opnieuw gaan organiseren!”

Het volledige programma en tickets voor het congres ‘Dementie? Hou je hoofd erbij’, vind je hier. Daarnaast geeft Oppelaar twee webinars, die je gratis kunt bijwonen: over dementie en over onbegrepen gedrag.