Verpleegkundigen en verzorgenden hebben volgens de peiling regelmatig te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens hun werk, bijvoorbeeld van patiënten. 58 procent van de NU’91-leden die een vragenlijst invulden over dit onderwerp kwam er ooit mee in aanraking. Bij een derde van de gevallen ging het om fysiek ongewenst gedrag. Seksueel getinte opmerkingen komen nog vaker voor. Helaas wordt er meestal nog onvoldoende of zelfs niets mee gedaan, blijkt uit de peiling.

Nu ingrijpen

“Een pasklare oplossing voor het probleem is er niet”, legt Stella Salden, voorzitter van NU’91, uit.” Daarom moeten we ervoor zorgen dat seksueel grensoverschrijdend gedrag bespreekbaarder wordt. Verzorgenden en verpleegkundigen durven zich vaak niet uit te spreken op het moment dat ze dit ongewenste gedrag ervaren, bijvoorbeeld door schaamte of schuldgevoelens. Ook kan het zijn dat de werkgever het nog te vaak onder de pet houdt of bagatelliseert.”

NU’91 wil nu ingrijpen. De beroepsorganisatie heeft daarom een lijst met actiepunten opgesteld om seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg aan te pakken. Een van deze actiepunten is de start van een landelijk meldpunt. Voorzitter Salden: “Iedere zorgprofessional kan hier terecht zodra zij tijdens het werk te maken hebben met seksueel grensoverschrijdend gedrag.”

Gedragscode en verplicht onderwijs

Ook wil NU’91 dat er voor iedere zorgorganisatie een verplichte gedragscode komt. In deze gedragscode moet duidelijk omschreven worden welk gedrag van patiënten wel of niet geaccepteerd wordt en wat de consequenties zijn. NU’91 wil dat in het ergste geval de zorgverlening gestaakt kan worden. “Seksueel grensoverschrijdend gedrag is geen onderdeel van het vak. Het hoort er niet bij, zoals vaak wordt gezegd”, benadrukt Salden.

Een ander belangrijk punt van het actieplan is dat seksueel grensoverschrijdend gedrag een verplicht lesonderdeel wordt op alle zorgopleidingen. De beroepsorganisatie gaat daarover in gesprek met opleidingsaanbieders. Ook gaat NU’91 zich inzetten om de beroepscode en cao’s te wijzigen. Nu wordt daarin nog te weinig gezegd over seksueel grensoverschrijdend gedrag en de rechten van zorgmedewerkers.

De lijst met actiepunten wordt aan de werkgevers, de politiek en aan regeringscommissaris Mariëtte Hamer overhandigd.