Een veelvoorkomend probleem is het gebrek aan beweging dat mensen met een verstandelijke beperking krijgen. Daardoor ontstaan er op jongere leeftijd al lichamelijke klachten. De spieren verslappen sneller, balans houden wordt moeilijker en de conditie is niet opperbest.

Onvoldoende beweging gehandicaptenzorg

Een belangrijke reden waarom veel mensen met een verstandelijke beperking onvoldoende bewegen, is dat ze niet altijd weten waarom een gezonde leefstijl zo belangrijk is. Niet iedereen kent de gezondheidseffecten van bewegen op het lichaam. Ook hebben ze soms weinig ervaring met hoe het lichaam reageert op inspanning, zoals een verhoogde hartslag en zweten, waardoor ze het bijvoorbeeld eng vinden als de hartslag omhoog gaat tijdens het sporten.

Het individu staat centraal

Bij beweegactiviteiten in de gehandicaptenzorg wordt vooral gekeken naar het individu. Wat heeft iemand nodig om weer gezonder te leven en beter in zijn vel te zitten? Ook als je in de eigen organisatie een beweegprogramma wilt opnemen, is het handig om dit als uitgangspunt te nemen. 

Zodra de persoonlijke doelen zijn vastgesteld en in kaart is gebracht wat iemand kan en leuk vindt, kan het bewegen beginnen. Dat kan op meerdere manieren en hangt af van iemands beperking; van makkelijke sportschooloefeningen tot zwemmen of het doen van spelletjes. Dat kan natuurlijk allemaal op een eigen tempo. Ook een ballon hooghouden of bellen blazen kan al een goede activiteit zijn, want dat vraagt iets van je balans en uithoudingsvermogen.

Activiteiten voor mensen met een verstandelijke beperking

Er zijn online meerdere inspiratiebronnen te vinden voor beweegactiviteiten voor mensen met een verstandelijke beperking. Wij hebben er drie op een rij gezet:

SizaSports: Siza heeft speciale kaarten met beweegactiviteiten voor mensen met een verstandelijke beperking. Hierop staan allemaal mogelijkheden om te bewegen. Zowel bij een sportclub, dagbesteding als thuis. Er staan ook spelletjes op voor bijvoorbeeld Koningsdag en Pasen.

Gehandicaptensport Nederland: Op deze site zie je dat mensen met een handicap nog veel meer kunnen dan zijzelf misschien denken. Wat dacht je van Judo, Krav Maga of basketbal?

Kennisplein Gehandicaptenzorg: Op de website van Kennisplein Gehandicaptenzorg komen er niet alleen tips en tools voorbij voor een gezonde leefstijl (en hoe zorgmedewerkers hierin het goede voorbeeld kunnen geven) – maar je vindt er ook een methode om meer te bewegen.

 Meer weten over programma’s voor beweegactiviteiten in de gehandicaptenzorg en het belang ervan voor mensen met een verstandelijke beperking? Kijk hier de webinar van Alyt Oppewal (bewegingswetenschapper) en Aly Wallinge (fysiotherapeut-onderzoeker) terug.