NU’91 kijkt anders aan tegen de inzet van Oekraïense zorgprofessionals dan die van zorgverleners uit andere landen. De beroepsorganisatie is van mening dat zorgprofessionals niet uit hun eigen land moeten worden ‘weggekaapt’. Dat zou de problemen in die landen alleen maar vergroten. Bij de zorgprofessionals uit Oekraïne ligt dit anders, stelt NU’91, omdat zij noodgedwongen gevlucht zijn en willen werken. ‘Bied ze dan die kans en zorg voor een goede begeleiding’, stelt de beroepsvereniging op de eigen website.  

Flinke uitdaging

Aan die begeleiding zitten wel wat haken en ogen. Bij het inzetten van Oekraïense zorgprofessionals komt veel kijken. Voor de hand ligt natuurlijk de taalbarrière, maar het is ook lastig in te schatten welke opleiding mensen hebben gehad. Daardoor zullen ze veel begeleiding nodig hebben. Dat is een flinke uitdaging, gezien het gebrek aan mankracht in de zorg. 

“Gezien de situatie in de Nederlandse zorg is iedere hulp meer dan welkom”, aldus een woordvoerder van NU’91 tegen Skipr. Op dit moment zijn er volgens de beroepsorganisatie meerdere instellingen bezig om te kijken hoe ze mensen uit Oekraïne met een verpleegkundige of verzorgende achtergrond een werkplek kunnen geven. Dit proces staat nog wel ‘in de kinderschoenen’.

Tijd om te wennen

Voorzitter Stella Salden van NU’91 is in elk geval voorstander. “Als zij aangeven dat ze willen werken, moet dat snel mogelijk worden gemaakt. Maar geef deze groep eerst de tijd om te wennen. Zij hebben huis en haard verlaten en vaak veel traumatische dingen meegemaakt.”