Er is steeds meer draagvlak voor een kortere werkweek in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Indeed. Vooral jongeren en hoogopgeleiden zien potentie in het idee. Volgens het CBS neemt het aantal mensen met een kortere werkweek ook al daadwerkelijk toe.

2 miljoen mensen met klachten

Volgens CNV-voorzitter Fortuin is een kortere werkweek écht nodig. “Zeker 2 miljoen Nederlands hebben last van stress en burn-outklachten”, vertelt hij op de website van CNV. “Werkgevers kost dit 3 miljard euro per jaar. Wij verwachten dat het aantal burn-outs steeds sneller oploopt, nu de economie aantrekt. Tweederde van onze leden ziet de werkstress toenemen en 1 op de 5 zit tegen een burn-out aan door deze werkstress.”

CNV deed al eerder onderzoek naar de mening van werkend Nederland over een 30-urige werkweek. Het grootste deel van hen ziet vooral voordelen. Zo stelt 66 procent van de 3.000 ondervraagde werkenden dat er minder ziekteverzuim zal zijn. Driekwart van hen denkt dat een kortere werkweek leidt tot een betere balans tussen werk en privé. De helft van de respondenten zegt hierdoor productiever en efficiënter te gaan werken.

Eerste resultaten

De eerste resultaten uit de praktijk worden al zichtbaar. Vooral buitenlandse bedrijven experimenteren regelmatig met een kortere werkweek. Daaruit blijkt dat medewerkers gelukkiger, efficiënter en productiever zijn.

Voorzitter Fortuin van CNV ziet alleen maar voordelen. “Een kortere werkweek levert minder stress op, zorgt voor een betere werk privé balans, een hogere productiviteit en meer ruimte om voor ouders en kinderen te zorgen. Alleen maar winst dus”, stelt hij.