‘De jongeren kunnen het, maar missen de wijsheid, de ouderen hebben de wijsheid, maar kunnen het niet meer.’

Het is een citaat van de overleden schrijver José Saramago. Mensen vragen mij weleens of ik het niet saai vind om met ouderen te werken, maar één van de redenen dat ik graag werk met ouderen, is hun kennis en wijsheid.

Eerlijkheid

Door hun levenservaring hebben ze veel situaties al eens meegemaakt. Verliefdheid, liefdesverdriet, een huwelijk, kinderen. Natuurlijk verandert de wereld snel en zijn sommige situaties niet meer vergelijkbaar met vroeger, maar in essentie verandert de mens niet. Onderwerpen als familie, liefde en vriendschap blijven in alle tijden van belang. Ik ga daarom graag in gesprek met oudere mensen en ben benieuwd naar hun kijk op bepaalde zaken.  

Bovendien kan je met ouderen ontzettend lachen, vanwege hun eerlijkheid. Of die eerlijkheid nou te maken heeft met hun veranderend brein of doordat ze simpelweg oud zijn en niet veel meer te verliezen hebben, soms leidt die eerlijkheid tot grappige situaties. Zo zei een oudere vrouw eens tegen mij: ‘Kind je ziet lijkwit, voel jij je wel goed?’ Nogal beschaamd zei ik: ‘Ja hoor, ik heb gewoon geen make up op vandaag…’

Of bij een collega een keer: ‘Ach meid, gefeliciteerd, hoe ver ben je al?’ Die collega totaal verward: ‘Uhm, ik ben niet zwanger, hoor.’ Of wat ik ook regelmatig hoor: ‘Heb jij al een vriendje? Anders is mijn kleinzoon misschien wel wat voor jou.’ De kleinzoon is een jaar of 17. ‘Nou, bedankt, dat is wellicht wat te jong voor mij’. ‘Sorry meid, je ziet er nog uit als achttien’.

Wijsheid

Er wordt weleens gezegd dat jongeren nog de wereld aan hun voeten hebben liggen. Hoe mooi zou het zijn als we het leven eens zouden gaan ontdekken, met de lessen van ouderen in ons achterhoofd. Er is immers wijsheid genoeg, gezien de ‘grijze golf’ die er op ons afkomt.

Jeanne Roeffen werkt als verpleegkundige op de longafdeling van het VieCuri Medisch Centrum in Venlo en deelt in haar maandelijkse column op Hart voor Zorg haar ervaringen als zorgverlener.