Gespannen stappen we de bus in. Aan glitter en glamour geen gebrek, want het is zover: de Special Media Awards, een jaarlijkse uitreiking voor mediamakers met een verstandelijke beperking. Samen met mijn collega’s zijn wij genomineerd in de categorie beste redactie. Een geweldige prestatie bij een evenement dat alleen maar winnaars kent.

Een bijzonder magazine

Er ontstaat een diepe frons in Linda’s voorhoofd. “Een uitreiking, heeft dat iets te maken met uitrekken?”, vraagt ze terwijl ze doet alsof ze een elastiek in haar handen heeft. Haar kijk op bepaalde dingen is zo mooi. Soms heel letterlijk, en altijd met een open en nieuwsgierige blik. “We krijgen een prijs uitgereikt”, begin ik. “Dat betekent dat je iets krijgt, omdat je iets hebt gedaan wat bijzonder of goed is”. Haar gezicht ontspant. “Wij maken een heel bijzonder magazine”, merkt ze op terwijl ze haar blik alweer afwendt. Auto’s flitsen aan haar voorbij. “Hier rijden de auto’s wel”, zegt ze vol fascinatie.

Ik vind het fijn als Linda mij meeneemt in haar gedachten, die alle kanten op kunnen schieten. Haar blik neemt je mee op reis, je leert er anders door kijken. Mijn gedachten dwalen af terwijl ik naar de lange file voor ons tuur. Ik laat het allemaal nog eens op mij inwerken, waarbij ik in gedachten een klein, stug elastiekje visualiseer.

Grenzen verleggen

Bij elke nieuwe stap zie ik Linda haar grenzen verleggen en groeien. Ik voel dat ze steeds meer rek in zich heeft en ik haar vaker, vol vertrouwen, kan loslaten. Want ze kreeg zo veel nieuwe indrukken te verwerken deze avond. Haar verbazing over de hekken langs de snelwegen, kabels en gekke vrachtwagens met mooie opdrukken. Haar tweede keer bij de Macdonalds, waar ze alleen een keer eerder was geweest als kind. Een moment van schakelen bij de lastige kraan op het toilet en de hangdroger, een apparaat met een voor haar indringend geluid. De camera’s en microfoons op de rode loper, waar allerlei vragen op haar werden afgevuurd.

Maar geen vraag was haar te gek. Ze stond er als een powervrouw. Haar ogen twinkelden tijdens de uitreiking, ze applaudisseerde enthousiast mee en toen kwam de klap op de vuurpijl: het winnen én in ontvangst mogen nemen van een Special Media Award.

Rijkdom

Uitreiken. “Heeft dat iets met rijkdom van doen?”, zou Linda ook kunnen zeggen. En ook dan zou ze er niet naast zitten. Deze avond was onvergetelijk en heeft ons weer zo veel rijker gemaakt.