“Boom”, galmt het door de woonkamer. Onrustig loopt Sonja heen en weer met wapperende handen en een hoge ademhaling. Wanneer ik haar blik aflees kan ik haar spanning bijna voelen. Haar ogen schieten alle kanten op en met een vlotte pas komt ze naar mij toe. Haar hand heeft ze op een bepaalde manier op haar gezicht geplaatst. Aan deze typische houding kan ik haar spanningsboog inschatten. Er is soms een blauwe plek zichtbaar in haar gezicht, vanwege de druk die ze erop zet met haar vingers.

Sinterklaasliedjes

Sonja grijpt mijn arm vast. “Boom?”, nu met een vragende toon. De weken hiervoor was er geen speld tussen de sinterklaasliedjes te krijgen, maar deze zijn inmiddels verwisseld. Nu neuriet ze ‘de herdertjes lagen bij nachte’ op repeat. Sonja weet dat na Sinterklaas de kerstperiode volgt, maar er mist nog iets!

Ik besluit samen met mijn collega de zolder op te gaan en de laag stof van de doos af te blazen. Sonja vindt het heerlijk als er met kerst een huiselijke sfeer wordt gecreëerd en daar is de kerstboom natuurlijk een essentieel onderdeel van. Binnen no-time staan er hulptroepen klaar, ontrafelen we – met enige ergernis, natuurlijk – de verlichting en zetten we samen de kerstboom op.

Wanneer we van een afstandje het tafereel staan te bekijken, voegt Sonja zich bij ons. “Boom!”, roept ze opnieuw. Ze wendt zich af en loopt, dit keer in een rustiger tempo, naar haar vaste plek in de woonkamer. Wanneer ze plaatsneemt in haar stoel en nogmaals een blik werpt op de kerstboom, voel ik dat ze ontspant. “Ja, boom”, zegt ze, ditmaal met een slaak van opluchting.

Weegschaal

Kerststress is waarschijnlijk niemand onbekend. Het moment dat je met ingehouden adem op de weegschaal staat na het diner of de strijd in de supermarkt om de laatste gegratineerde kalkoen met kappertjessaus. En ook voor onze bewoners brengt de kerst dus soms wat stress met zich mee. Maar ondanks deze spanningen, geniet ik vooral. Van de warmte, de kitscherige versieringen, de heerlijke kerstclichés en natuurlijk van Sonja.

Het kerstgevoel, daar valt voor mij ook het werken met de feestdagen onder. Want ik mag het vieren met de mensen die mij dierbaar zijn.

Luka Doppen is persoonlijk begeleider bij Estinea. Daarnaast is ze Ambassadeur Gehandicaptenzorg en schrijft ze maandelijks columns voor Hart voor Zorg.