Kun je vertellen wat je doet als driekhoekstrainer?

“Als driehoekstrainer houd ik mij bezig met de driehoek tussen de cliënt, familie en verzorgenden of begeleiders. Ik kijk onder andere naar de samenwerking van professionals met de familie van de cliënt. Concreet kun je daarbij denken aan de loyaliteitsbinding tussen ouder en kind, de autonomie van de cliënt en de professionaliteit van de verzorgende of begeleider.

“Als trainer geef ik professionals inzicht en bewustzijn over hun rol en plek in de driehoek. Daarnaast geef ik ze instrumenten en gereedschap, waarmee ze actief aan de slag kunnen. Ze kunnen de verbinding met zowel familie als cliënt verbeteren en tegelijkertijd een gelijkwaardige samenwerking creëren.”

Wat zijn de mooiste dingen die je bent tegengekomen in je vak?

“Als driehoekstrainer leer ik professionals dat het essentieel is om je plek in te nemen in de driehoek. Alleen zo krijg je een constructieve samenwerking met de ouders van een cliënt. Er moet vertrouwen zijn tussen de partijen. Dat botst wel eens, vooral doordat iedereen het beste wil voor de cliënt.

“Ik vind het mooi als professionals de moed vinden om eerlijk naar zichzelf te kijken én naar de andere twee partijen. En als ze zien dat ze hun professionaliteit niet meer als schild moeten gebruiken, maar als voeding voor verbinding, groei en vertrouwen.”

Heb je een concreet voorbeeld hierbij?

“Een mooi voorbeeld is een team dat bij de komst van een nieuwe cliënt er een ‘lastige’ zus bij kreeg. Na een paar korte sessies begreep dit team dat de zus niet ‘lastig’ was, maar vooral erg bezorgd was over het welzijn van haar broertje. Ze had haar hele leven voor hem gezorgd. Op een gegeven moment moest ze de zorg uit handen geven, omdat ze zelf de zorg niet meer kon dragen.

“Toen de cliënt na een aantal jaren uit ouderdom overleed, bleef deze ‘lastige’ zus nog jaren als vrijwilliger en stond ze op zeer goede voet met de professionals. Deze zus was ‘opgegeven’ door woonlocaties waar haar broer eerder had gewoond. Ze was zogenaamd ‘onmogelijk om mee te werken’. Het is een mooi voorbeeld van hoe professionals het verschil kunnen maken als ze de driehoek begrijpen.”

Daarnaast werk je ook als systemisch coach. Wat houdt dat in?

“Een systemisch coach werkt onder meer met systemische opstellingen. Het doel is om de vraagsteller inzicht en bewustzijn te geven in gedragspatronen, blokkades, ziekte of problematiek. De coach zoekt de aanleiding of bron van deze zaken in het systeem van de vraagsteller. De loyaliteitsbindingen van de vraagsteller met onderdelen en personen in zijn of haar systeem zichtbaar maken, geeft vaak duidelijkheid, inzicht, ontspanning en hierdoor wordt ander gedrag en gevoel waargenomen.”

Hoe ben je in dit werk terechtgekomen?

“Op dit moment werk ik vooral in het speciaal onderwijs en in de verstandelijk gehandicaptenzorg als driehoekstrainer. Daar heb ik geen moment over na hoeven denken, omdat ik vroeger een tante had met een verstandelijke beperking. Altijd als ik bij haar was en haar en haar medebewoners zag, merkte ik dat zij het meest zachte gevoel in mij wakker maakten. Ik voelde me daar altijd thuis, gezien en op mijn plek. Het was voor mij daardoor vanzelfsprekend om SPH te gaan studeren en verder te gaan in de verstandelijk gehandicaptenzorg.”

Hoe ben je op het idee gekomen om je eigen bedrijf ‘Driehoek in Beweging’ te starten?

“Bij het vak contextuele hulpverlening zijn bij mij heel veel kwartjes gevallen. Ik ben eerst nog doorgegaan als begeleider in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Pas later, toen ik ruimte en het gevoel had dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging, ben ik de cursus gaan volgen en ben ik bij driehoekskunde uitgekomen.

“Toen heb ik eerst nog heel veel trainingen gegeven in mijn eigen organisatie, aan veel uiteenlopende groepen. En na een jaar mocht ik les geven op de LACCS opleiding van De Geeter & Munsterman. Hiermee mocht ik onder andere trainingen door heel het land geven en díe trainingen resulteerden weer in mijn eigen onderneming. Daarnaast heb ik in 2019 dus de opleiding tot systemisch coach afgerond. Ook dat gebruik ik voor driehoek in beweging.”

Jettie van der Ploeg geeft op donderdag 11 mei een workshop over driehoekskunde op het Gehandicaptenzorg Festival in Veenendaal. Klik hier voor meer informatie over dit leuke en leerzame dagje uit voor zorgverleners in de gehandicaptenzorg.