Bij longkanker is het belangrijk dat de juiste diagnose op tijd gesteld wordt. Een longkankerpatiënt krijgt namelijk pas in een laat stadium symptomen, als de ziekte al verder gevorderd is. Als de symptomen verschijnen moet er dus snel een diagnose gesteld worden, zodat de patiënt behandeld kan worden. De elektronische neus (e-nose) kan daarbij helpen.

Ademanalyse

De e-nose werkt op basis van ademanalyse en kan met 94 procent zekerheid bepalen dat een patiënt geen longkanker heeft. Ook heeft het systeem minder impact op de patiënt dan een biopt. Bij een biopt wordt een stukje weefsel weggehaald en vervolgens onderzocht. “Onderzoek met een e-nose zou een snellere, goedkopere en minder vervelende manier kunnen zijn om longkanker op te sporen dan de huidige onderzoeken”, vertelt Sharina Kort in een bericht van de University of Twente.

Vier ziekenhuizen

In 2015 startte Kort, een longarts in opleiding, een onderzoek naar de mogelijkheden van ademanalyse om de diagnose longkanker te stellen. De elektronische neus is het resultaat daarvan. Hij wordt nu in vier ziekenhuizen afgesteld, met hulp van 376 mensen. Daardoor kan de neus mensen met en zonder longkanker van elkaar onderscheiden. “Als de neus aangeeft dat het géén longkanker is, kunnen we met 94% procent zekerheid daadwerkelijk zeggen dat de persoon geen longkanker heeft.” Er wordt nu gekeken hoe en wanneer de technologie het beste kan worden ingezet.