Alliantie Voeding in de Zorg is een samenwerking tussen meerdere Gelderse ziekenhuizen, zorgorganisaties, gemeenten en de Wageningen Universiteit. Het expertisecentrum van voeding in de zorg kijkt op een wetenschappelijke manier naar voeding en probeert de kennis makkelijk toepasbaar te maken.

Eerste stap gezond ziekenhuis

De gezondheidscijfers onderstrepen de noodzaak van de gezonde voedingsmissie. In 2021 had de helft van de volwassen Nederlanders overgewicht. Dat brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Zo heeft iemand met overgewicht een grotere kans op hart- en vaatziekten en diabetes.

De Alliantie vindt een gezonde eetomgeving voor medewerkers een belangrijke stap naar een gezond ziekenhuis. Daarom is in het kader van het project ‘Goede Zorg Proef Je het stappenplan naar een gezonder (personeels)restaurant ontwikkeld. Dit stappenplan helpt bij het toepassen van de Richtlijn Eetomgevingen van het voedingscentrum. In een gezonder restaurant worden ongezondere keuzes niet weggehaald, maar staat de gezonde optie voorop.

Ongezond aanbod

“Veel voedingskeuzes maken we minder weloverwegen dan we denken”, legt Liesbeth Velema uit aan de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Zij is projectmanager eetomgevingen van het voedingscentrum. “Vaak gaat het automatisch: je reageert op externe prikkels, zoals het zien van lekker eten of een aantrekkelijke aanbieding. Hierdoor word je in een eetomgeving met veel ongezond aanbod verleid om ongezonde keuzes te maken. De aanwezigheid van meer gezond eten kan juist stimuleren om gezonde keuzes te maken. We weten dat mensen hier graag in ondersteund worden.”

Fases stappenplan

Het stappenplan is opgedeeld in vier fases. Eerst wordt de huidige situatie in kaart gebracht aan de hand van de checklist, die in de Richtlijn Eetomgevingen staat. Vervolgens worden restaurantmedewerkers meegenomen in het verandertraject. Zij zijn ambassadeur van gezonde voeding. Fase 3 is de uitvoering van de veranderingen. Tot slot komt het stappenplan met tips om de veranderingen in stand te houden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om de Raad van Bestuur tijdens het project te informeren.