De uitreiking van de Hart voor Zorg Award 2022 vormde een passende afsluiting van de gezellige en drukbezochte Florence Nightingale Fair. Vier absolute zorghelden stonden op het podium als finalist voor de Award. Alle vier hadden zij een prachtig verhaal. Uiteindelijk gaf de unieke kracht en inzet van Ineke Essenstam (54) de doorslag.

Zorgheld Ineke

De verbazing bij Ineke was enorm toen ze hoorde dat ze had gewonnen. Geëmotioneerd bedankt ze iedereen. “Ik heb een superleuke dag gehad”, vertelt ze een paar dagen later. “Thuis heb ik ook nog bloemen gekregen, de directeur van Siza heeft mij gebeld, de bewoners hadden allemaal cadeautjes voor mij en we zijn uit eten geweest met het team. De beker staat inmiddels op kantoor, want ook de collega’s verdienen hem.”

Dat tekent de bescheidenheid van Ineke. Maar haar verhaal mag er wezen. Ineke was altijd al een zeer gewaardeerde zorgprofessional. Een paar jaar geleden kreeg ze borstkanker en een auto-ongeluk. Ze vocht zich volledig terug en zet zich nu weer voor de volle 100 procent in voor de bewoners en haar collega’s van Siza.

Trotse collega’s

“Ineke is een steengoede begeleider met een hart van goud”, schrijft collega Lianne Willemsen in haar nominatie. “Nooit te beroerd om extra te werken en als de nood echt aan de man is, legt Ineke gewoon een luchtbed op kantoor om een late met een vroege dienst te combineren.” De waardering van haar collega’s bleek wel tijdens de uitreiking: met een team van zes trokken zij naar Veenendaal om hun zorgheld aan te moedigen.

Ineke’s verhaal staat symbool voor de passie en kracht waarmee vele zorgprofessionals hun werk doen. Zelf blijft ze bescheiden. “Het ziek zijn heeft natuurlijk wel wat mij gedaan. Ik heb er twee jaar over gedaan om het werk weer op te bouwen. Zonder de steun van het team was het niet gelukt om zo sterk terug te komen.”

De Hart voor Zorg Award: waardering voor de zorgprofessional

De HvZ Award is in het leven geroepen om zorgprofessionals de waardering te geven die ze verdienen. Om onder anderen verzorgenden, verpleegkundigen en begeleiders in het zonnetje te zetten: omdat zij vaak niet degenen zijn die op de voorgrond treden. ‘Dat hoeft toch niet’, ‘wat ik doe is toch niet zo bijzonder’ en ‘het gaat mij gewoon om goede zorg bieden’ zijn veelgehoorde reacties.

Ineke geeft het stokje door

Ineke is precies zo’n zorgverlener. Inmiddels maakt ze wel meer ruimte voor haar familie, vrienden en hobby’s. “Ik ben de oudste van het team, op een gegeven moment nemen de jonkies het over.” Haar drie kinderen en vier kleinkinderen zijn ‘haar alles’ en ze houdt ervan om buiten te zijn en te wandelen. Binnenkort staat een welverdiende vakantie naar Kroatië op de planning. “De Hart voor Zorg e-bike gaat zeker mee.”