Het klinkt heel logisch. Mensen met dementie voelen zich beter in een herkenbare omgeving. Toch wordt niet overal even goed rekening gehouden met de speciale behoeften. Wij hebben daarom 6 tips voor een betere inrichting van de huiskamer voor mensen met dementie.

1. Maak ruimtes makkelijk vindbaar

Als bewoners met dementie moeite hebben bij het vinden van bijvoorbeeld het toilet, de douche of de gemeenschappelijke ruimtes, kunnen ze angstig worden en zelfs in paniek raken. Maak daarom gebruik van duidelijke signalering en bewegwijzering. Hou er rekening mee dat het zicht van ouderen vaak erg slecht is, dus gebruik grote letters of symbolen met voldoende contrast.

2. Creëer ook in de rest van het interieur voldoende contrast

Contrast is niet alleen bij de signalering van belang, maar ook in de rest van het interieur. Als een ruimte bijvoorbeeld een witte deur in een witte wand heeft, dan kunnen slechtziende bewoners de deur wellicht niet onderscheiden en daardoor in paniek raken. Simpelweg de deur in een contrasterende kleur verven lost dat probleem al op. Voldoende contrast is ook van belang bij zaken zoals toiletbrillen en deurklinken.

3. Zorg voor herkenbare spulletjes

Bewoners met dementie zullen zich veel prettiger voelen in een omgeving die herkenbaar voor hen is. Richt hun kamer in met spulletjes van vroeger. Denk bijvoorbeeld aan ingelijste zwart-wit foto’s, hun eigen servies en kussentjes en plaids met ouderwetse motiefjes. Zorg wel dat alles veilig is. Tafelkleden bijvoorbeeld, kunnen worden vastgezet met klemmetjes zodat ze hier niet aan kunnen trekken.

4. Help bewoners bij het creëren van een thuisgevoel

Ook in een verpleeghuis kun je een thuisgevoel voor mensen creëren, door simpelweg dingen met ze te doen die ze vroeger ook deden. Bijvoorbeeld door met hen aan tafel te zitten om samen de naaidoos te sorteren, aardappelen te schillen of de was op te vouwen.

5. Zorg dat bewoners overzicht hebben en plaats alles binnen handbereik

Het is voor mensen met dementie prettig als ze overzicht hebben in de ruimte waar ze zich bevinden. Plaats stoelen en banken daarom bij voorkeur langs de wand en in de hoek, in plaats van midden in een ruimte waar ze met hun rug richting de deur zitten. Hou daarnaast rekening met hun fysieke beperkingen; leg de afstandsbediening, hun boek of tijdschrift en een flesje water binnen handbereik. Dat geeft een rustig gevoel.

6. Benut de nostalgische kracht van muziek

Muziek is enorm krachtig; het kan herinneringen oproepen die als verloren beschouwd waren. Bovendien kan het een zeer positief effect hebben op de stemming. Zet een radiozender op met muziek uit vervlogen tijden (zoals Radio Remember) of vraag familieleden of ze nog oude CD’s hebben liggen.