De komst van arbeidsmigranten als ic-verpleegkundigen zal volgens FNV tot grote problemen leiden, zowel voor de ziekenhuizen als voor de arbeidsmigranten zelf. “De inzet van arbeidsmigranten als ic-verpleegkundige, zonder een goede inwerkperiode en begeleiding, lost niets op”, zegt Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. “Het maakt de problemen alleen maar groter. Denk aan de taalbarrière, cultuurverschillen en het verschil in kwalificatieniveau. De zorgmedewerkers zijn zo extra tijd kwijt aan het begeleiden van hun collega’s. Daardoor hebben ze minder tijd voor de patiënten.”

Problemen voor arbeidsmigranten

Het inhuren van de arbeidsmigranten zal via uitzendorganisaties gaan. Op dit moment is een grote uitzendorganisatie nauw betrokken bij de plannen. Deze organisatie zal het voortouw nemen om actief personeel te werven in Azië, vooral in Indonesië en de Filipijnen. “Arbeidskrachten zijn een verdienmodel voor uitzendbureaus”, zegt Merlijn. “We kennen allemaal de schrijnende voorbeelden uit slachthuizen en de bouw. Met twaalf vreemden opgepakt in een woning die voor vier mensen geschikt is en waar de hoofdprijs voor betaald moet worden.”

Ook lopen arbeidsmigranten die voor een uitzendbureau werken nog meer risico dan reguliere uitzendkrachten. Ze hebben geen ontslagbescherming, hoeven niet doorbetaald te worden bij ziekte en krijgen vaak veel minder betaald dan hun collega’s in vaste dienst. Daarnaast zijn ze voor huisvesting en medische zorg afhankelijk van het uitzendbureau. Merlijn: “Dat betekent dat als je je baan kwijtraakt, je letterlijk op straat staat.”

Oplossing

FNV wil graag met de NVZ werken aan een oplossing voor het tekort aan zorgprofessionals in de ziekenhuizen. Volgens Merlijn moet daarvoor de arbeidsmarkt in de zorg gerepareerd worden. Dit kan onder meer door betere salarissen, minder werkdruk, meer doorgroeimogelijkheden en een gezonde balans tussen werk en privé. Merlijn: “Laten we het bedrag dat we in arbeidsmigranten willen investeren gebruiken om de arbeidsmarkt te verbeteren. Dat zal zich zowel nu als in de toekomst uitbetalen.”