Agressie, intimidatie, ongewenst gedrag en manipulatie zijn aan de orde van de dag in de zorg, weet Jannie de Jong. De agressietrainer wordt regelmatig gevraagd om trainingen te verzorgen bij zorgorganisaties. “Je krijgt in de zorg natuurlijk te maken met onbeïnvloedbaar en onbegrepen gedrag”, vertelt ze. “In de vorm van agressie kan dat best gevaarlijk zijn. En ook seksueel grensoverschrijdend gedrag komt veel voor.”

Een ander typisch voorbeeld zijn conflicten met mantelzorgers. “Die willen nog weleens de regie overnemen. Tegen zorgverleners zeggen dat ze hun werk niet goed doen, bijvoorbeeld. Het is belangrijk dat je herkent wanneer de mantelzorger jouw grens overgaat of die van de organisatie. Dat vinden veel mensen lastig en dat snap ik. Dus daar geven wij tools en tips voor: gesprekstechnieken, grenzen aangeven, tijdig aanspreken.”

Interactief congres met acteurs

Meer dan genoeg redenen om een dag stil te staan bij deze onderwerpen. Op het congres ‘Omgaan met agressie in de zorg’ verzorgt De Jong met haar organisatie een aantal nuttige en praktische trainingen. Die gaan over je grenzen aangeven, ‘nee’ zeggen, dwingend gedrag van mantelzorgers, discriminatie, jezelf verdedigen en meer. “We maken het super interactief, compleet met acteurs en al.”

Ook de agressie van zorgverleners zelf wordt onder de loep genomen. “Iedereen heeft weleens last van frustraties. Dan is het belangrijk dat je dat voor jezelf kunt uiten. In je eigen omgeving natuurlijk, niet tegen anderen.”

Lessen voor zorgverleners

De Jong benadrukt het belang van een uitlaatklep. “Als je die niet hebt, waar blijft je boosheid dan? Het gevaar is dat het dan in kleine dingen door gaat sijpelen. Irritatie naar een cliënt, waardoor je diegene bijvoorbeeld even niet geeft wat hij nodig heeft. Of naar je collega’s, waardoor er scheurtjes in het team ontstaan.”

Juist voor zorgverleners is dat een belangrijke les, weet De Jong. “Zij vergeten nog weleens om goed voor zichzelf te zorgen. En dat kan ook een bron van agressie zijn. Een zorgverlener die goed grenzen kan stellen, kan veel zekerder en liefdevoller zorg verlenen. Daarom zal tijdens het congres ook het perspectief van de zorgverlener centraal staan.”

Op 12 oktober heb je op het congres Agressie & Intimidatie de unieke kans om op één dag meerdere trainingen te volgen van Agressietraining.nl, speciaal toegespitst op zorgverleners! Klik hier voor meer informatie en tickets voor dit congres.