Als ze net is begonnen als verpleegkundige op de longafdeling van het VieCuri Medisch Centrum in Venlo woont ze nog alleen en is er niemand thuis bij wie ze even haar hart kan luchten. Wie ze even kan vertellen wat ze allemaal heeft meegemaakt. En dus besluit Jeanne Roeffen haar ervaringen op te schrijven.

“Het werk als verpleegkundige geeft best wel wat druk en verantwoordelijkheid”, vertelt ze. “Ik merkte dat ik het fijn vond om op te schrijven wat ik allemaal had beleefd. Dan was ik het kwijt. En ik vond het schrijven ook gewoon leuk om te doen.”

Boek Dit is waarom

De Limburgse zet in de loop der jaren de nodige verhalen op papier. Onlangs zijn ze gebundeld in haar boek Dit is waarom. Om haar ervaringen op de longafdeling te blijven delen, gaat ze nu ook columns schrijven op Hart voor Zorg. “Ik vind het leuk om met taal bezig te zijn. Na de middelbare school wilde ik in eerste instantie ook de filmwereld in. Alleen is de zorg een wat zekerder beroep en vond ik dat ook leuk.”

Na haar opleiding begon ze in het verpleeghuis, maar in het ziekenhuis vindt ze de uitdaging en complexiteit waar ze naar zocht. Na anderhalf jaar in de flexpool werkt ze inmiddels vijf jaar vast op de longafdeling. “Er liggen veel mensen met een slechte prognose en ik vind het mooi om palliatieve zorg te verlenen. In de laatste levensfase nog iets betekenen, is dankbaar werk.”

Wat ze kan betekenen, verschilt per patiënt. “Ik heb veel te maken met mensen die bang en onzeker zijn. En veel mensen vinden het lastig om over de dood te praten. Het kan dan al voldoende zijn om toch even de tijd voor iemand te nemen of een luisterend oor te bieden.”

Negatieve vooroordelen

In haar columns en verhalen uit het boek is de voldoening die het werk geeft de rode draad. Ze deelt de mooie, bijzondere en emotionele momenten en moeilijke situaties met patiënten. Met haar openhartigheid wil ze graag de negatieve vooroordelen over de zorg weerleggen. “Je komt als verpleegkundige soms heel dichtbij iemand die je niet kent. Als je dan van grote betekenis kunt zijn, geeft dat veel voldoening. Misschien helpen mijn verhalen een beetje om jongeren te interesseren voor de zorg.”

De eerste column van Jeanne verschijnt eind december op Hart voor Zorg. Haar boek ‘Dit is waarom’ is vanaf nu te bestellen via deze website: www.ditiswaarom.nl