Toen Maaike van Sasse van IJsselt (28) net begon als verpleegkundige, viel dat haar in eerste instantie best wel tegen. Ze was er niet goed op voorbereid hoe zwaar het werk kan zijn. Vooral door de heftige dingen die je als zorgverlener meemaakt. “Je ziet mensen lijden, patiënten met wie je een band opbouwt óverlijden”, vertelt ze. “Ook al weet je dat het erbij hoort, niemand kan je daar echt op voorbereiden.”

Herkenbaar voor collega-verpleegkundigen

Maaike vond in het schrijven over dingen die ze meemaakte een manier om ze een plek te geven. “Het begon met een beetje van me afschrijven op m’n telefoon. Maar toen ik met Instagram begon, kreeg ik al snel door: mensen herkennen zich hierin. Er zijn veel mensen, veel collega’s die hetzelfde meemaken.”

Toen ze op de Dag van de Verpleging een bericht op Instagram plaatste over- en voor verpleegkundigen, ging het balletje rollen. Het bericht ging viral en ‘Zuster Maaike’ kreeg de smaak te pakken. “Ik kreeg door hoezeer verpleegkundigen tegen vooroordelen aanlopen. Billen wassen? Ho eens even, ik doe zo veel meer! Dus besloot ik te gaan vertellen over wat het vak allemaal inhoudt.”

Zuster Maaike: blogs, vlogs, podcasts en meer

Er kwam een blog bij, een podcast (‘Het werkveld in’) waarin ze verpleegkundigen uit allerlei verschillende zorgsectoren interviewt, hulpboeken voor verpleegkundigen en een website waarop Zuster Maaike al haar bezigheden verzamelt. Haar Instagramaccount groeide gestaag naar inmiddels ruim 9.000 volgers en daarnaast is ze natuurlijk ook nog ‘gewoon’ docent hbo-verpleegkunde aan de Hogeschool Rotterdam.

Maaike wil de verpleegkunde verder ontwikkelen, onder meer door het doorbreken van stereotypen. “Ik wil laten zien hoe complex en belangrijk ons vak is. En dat voor mensen zorgen is het mooiste wat je kunt doen. Dat wil ik aan iedereen meegeven, en vooral aan mijn studenten en collega’s.”

Congres Klinisch Redeneren

Een congres organiseren over de belangrijke verpleegkundige vaardigheid klinisch redeneren, lijkt Maaike dan ook op het lijf geschreven. “Een heel mooi onderwerp. Klinisch redeneren gaat over het gehele verpleegkundige proces. Met meetinstrumenten, tools, methodieken en met elke sector in de zorg kan je weer een andere kant op. Het gaat over je denkproces inzichtelijk maken.” 

Met een team van collega’s van de Hogeschool Rotterdam is Maaike aan de slag gegaan om een mooi en zeer praktijkgericht congres neer te zetten. “Van anamnese tot doelen stellen tot het uitvoeren van interventies en evaluaties. Aan de hand van een grote casus gaan we steeds vanuit een andere expertise, een andere invalshoek klinisch redeneren.”

Live leren van Zuster Maaike

“Van wijkverpleging tot GGZ en van het ziekenhuis tot het verpleeghuis. Alles komt voorbij en we zorgen dat het voor verpleegkundigen uit iedere sector en van alle niveau’s nuttig is.” Een uitgelezen mogelijkheid voor verpleegkundigen om hun klinische redeneerkwaliteiten weer op te frissen. Én een unieke kans om live te leren van de kundige, energieke Zuster Maaike.

Het congres vindt plaats in Rotterdam, een thuiswedstrijd voor Maaike dus. “Alles is mooi in Rotterdam”, zegt ze met een glimlach. “Ik houd van de ruigheid van de stad en tegelijkertijd het sprankelende karakter. De directheid van de mensen. Als ik over de Brienoord rij, dan ben ik thuis.”

Maaike van Sasse van IJsselt is dagvoorzitter op het congres Klinisch redeneren, klik hier voor het volledige programma en om tickets te kopen. Ook zal Maaike in aanloop naar het congres een webinar verzorgen over hoe je studenten goed kunt begeleiden als verpleegkundige.