Er zijn allerlei reisorganisaties die helpen bij een een mooie vakantie voor mensen met een beperking. Deze zijn speciaal afgestemd op de behoefte van de persoon met de lichamelijke of verstandelijke beperking. Wil je als zorgverlener of familielid een mooie vakantie boeken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Hieronder een aantal organisaties die speciaal een vakantie voor gehandicapten organiseren in binnen- en buitenland.

Adios Reizen: vakanties voor mensen met verstandelijke beperking

Adios Reizen is een christelijke reisorganisatie die een vakantie voor mensen met een verstandelijke beperking organiseert, maar ook dagjes uit. De vakanties gaan zowel naar de Veluwe als naar verre bestemmingen als Fuerteventura. Dat alles gebeurt in kleine groepen, met persoonlijke begeleiding. Er is ongeveer 1 begeleider op 2 á 3 personen.

Ook organiseren ze voor de reis een ontmoetingsdag. En later in het jaar organiseren ze een reünie, om nog eens herinneringen op te halen aan de reis én elkaar nog eens te zien. Aangezien Adios Reizen een christelijke organisatie is, gaat ook de bijbel mee op vakantie en worden er van tijd tot tijd bijbelverzen voorgelezen die bij de reis passen.

Prijzen voor deze vakantie voor mensen met een beperking variëren tussen de 1.000 en 1.700 euro. Reizen kun je boeken via de website.

Flowreizen: vakanties voor mensen met een lichte verstandelijke beperking

Bij Flowreizen kun je terecht voor een vakantie voor mensen met een lichte verstandelijke beperking, epilepsie, NAH, Downsyndroom of autisme. De reizen zijn iets actiever van aard. Zo kun je gaan hiken in Finland en Zweden, maar kun je ook op safari in Zuid-Afrika. Daarnaast organiseren ze ook wintervakanties, bijvoorbeeld wintersporten in Oostenrijk.

Dit is niet alles wat ze aanbieden. Ze hebben voor ieder wat wils. Er zijn specials, stedentrips, actieve vakanties, strandvakanties en luxe vakanties. Ze gaan er bij de reisorganisatie vanuit dat de persoon die meegaat redelijk zelfstandig is en tot op zekere hoogte voor zichzelf kan zorgen. Op 5 vakantiegangers, gaat er 1 begeleider mee.

Prijzen van deze vakantie voor mensen met een beperking liggen tussen de 1.000 en 7.000 euro, afhankelijk van waar je naartoe gaat.

Buitengewoon Reizen: vakanties voor mensen met een lichamelijke beperking

Deze reisorganisatie organiseert een vakantie voor mensen met een lichamelijke beperking en in een rolstoel zitten. Buitengewoon Reizen helpt met het uitzoeken van een passende reis. De organisatie zorgt ook voor hulp rond het vliegtuig, eventuele bus of andere transfers naar het hotel. Dat hotel regelen ze ook voor je en ze kijken of daar eventuele aanpassingen mogelijk zijn als je die nodig hebt.

Met Buitengewoon kun je in Nederland blijven, maar kun je ook richting Duitsland, Italië, het Caribisch gebied en je kunt zelfs rondreizen door Amerika. De prijzen voor een vakantie voor mensen met een beperking kun je via Buitengewoon per reis opvragen. Samen met de organisatie plan je de ideale vakantie en kun je zelf aangeven wat je budget is.

Carias: cruisevakantie

Een andere optie voor een vakantie voor mensen met een lichamelijke beperking is op reis met een cruise. Of er nu sprake is van een lichte of iets zwaardere lichamelijke beperking, er is tot op zekere hoogte zorg en begeleiding aanwezig op de cruiseschepen van Carias.

Ook is er ruimte voor mensen in elektrische rolstoelen en scootmobiels. Het is alleen niet zo dat er 24/7 zorg verleend kan worden. Wel proberen ze zo goed mogelijk 1-op-1-begeleiding te bieden als dat nodig is.

De cruises worden per zorgcategorie (licht of zwaar) ingedeeld. De reizen van Carias gaan in 2023 onder andere richting de Noorse Fjorden en naar de ‘Parels van Scandinavië’. Prijzen liggen tussen de 4.000 en 19.000, afhankelijk van de duur van de reis en welk soort hut geboekt wordt.

De Zonnebloem: niet alleen vakanties voor ouderen

Wie denkt dat de Zonnebloem alleen voor ouderen is, heeft het mis. Ze bieden ook dagjes uit, groepsvakanties en vaarvakanties aan voor mensen met een beperking. Ook helpen ze graag met het boeken van vakantiehuizen die rolstoelvriendelijk zijn. Zo organiseren ze bijvoorbeeld afdelingsvakanties, waarbij een bepaalde afdeling van De Zonnebloem in Nederland een vakantie voor mensen met een beperking organiseert.

Deze vakanties vinden plaats in Nederland in aangepaste accommodaties aan het strand, op de Veluwe of bij grotere steden. De groepen kunnen variëren van 4 tot 20 personen. Voor mensen die bedlegerig zijn, is het mogelijk om mee te gaan op MPS De Zonnebloem. Deze vaart door Nederland en Duitsland en zorgt voor een onvergetelijke vakantie aan boord met de nodige begeleiding.

En De Zonnebloem helpt dus ook met zoeken van aangepaste vakantie-accommodaties in Nederland en helpt waar nodig met verzekeringen en check-listen met wat je wel en niet moet meenemen. Ook bieden ze zorg aan op de plek van bestemming, mocht dat nodig zijn.

Prijzen verschillen per reis.