De laatste maanden zijn meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag volop in het nieuws. Denk bijvoorbeeld alleen al aan het schandaal rondom The Voice of Holland en het vertrek van Ajax-directeur Marc Overmars.

Onderzoek IGJ

Ook binnen de zorg is het onderwerp actueler dan ooit. De IGJ doet al sinds afgelopen zomer onderzoek naar de beste manier om toezicht te houden op seksueel grensoverschrijdend gedrag. Daarmee wordt geprobeerd het bewustzijn te vergroten en misdragingen te voorkomen. De IGJ licht later dit jaar nog toe hoe ze hun verdere aanpak vormgeven. De inspectie hoopt bovendien dat meer aandacht ervoor zorgt dat mensen sneller melding zullen maken.

Afgelopen jaar kreeg de IGJ kreeg 370 meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen. Bij 180 van deze gevallen was een hulpverlener betrokken. In 150 situaties ging het om een relatie tussen patiënten. Over de andere gevallen is geen specifiekere informatie bekendgemaakt. Net als over de precieze aard van alle meldingen.

Hoge drempel

De sectoren waar de meeste meldingen worden gedaan zijn jeugdzorg en gehandicaptenzorg. Het gaat om ongeveer 250 meldingen. Hierbij gaat het meestal om relaties tussen patiënten. Binnen de andere sectoren zijn vaker hulpverleners betrokken.

Eén van de grote problemen is dat veel slachtoffers een hoge drempel voelen om het grensoverschrijdende gedrag te melden. Daarom vermoedt de IGJ dat het werkelijke aantal gevallen een stuk hoger ligt dan nu is gemeld.

Congres

Hart voor Zorg houdt op maandag 23 mei in Utrecht een congres over wat je als zorgverlener wel en niet moet doen bij seksueel geweld. Onder anderen zedenadvocaat Richard Korver en Iva Bicanic, directeur van het Landelijk Centrum Seksueel Geweld zullen daar een lezing geven.