Hij is inmiddels een bekendheid onder verpleegkundigen. Iedere zorgverlener die ooit behoefte heeft gehad aan ondersteuning bij het vak Verpleegkundig Rekenen, kent de naam van Dirk Megens. En dat zijn best een hoop mensen. Zo veel dat het YouTube-kanaal van ‘Meneer Megens’ inmiddels op bijna 17 duizend abonnees en meer dan 4 miljoen views kan rekenen. Op dat kanaal zijn tal van video’s te vinden waarin Meneer Megens uitleg geeft over rekenen en met name Verpleegkundig Rekenen.

“Het is ook niet zo gek”, vertelt Megens. “Veel mensen zijn na de middelbare school niet van plan om ooit nog iets met rekenen te gaan doen. Degenen die verpleegkunde gaan studeren vaak ook niet, en zij komen dan soms voor een vervelende verrassing te staan.”

Goede rekenvaardigheid

Een goede rekenvaardigheid is belangrijk voor verpleegkundigen. Zij zijn verantwoordelijk voor het toedienen van medicatie en daarbij is de juiste dosering natuurlijk essentieel. Er is dan ook speciaal een vak in het leven geroepen voor het ‘rekenen met medicijnen’. Denk aan het berekenen van verdunningen, omrekenen van milligram naar gram en de druppelsnelheid van een infuus.

Op een luchtige, eenvoudige manier behandelt Meneer Megens de opdrachten. “Er staat vaak veel tekst in de sommen, maar je moet het niet moeilijker maken dan het is. Daar help ik bij. Ik krijg weleens de kritiek dat ik ze een ‘trucje’ leer. Maar vanuit zo’n trucje kan ook begrip ontstaan. En het gaat mij erom dat ze goed kunnen omrekenen. Liter of milliliter, een nulletje vergeten, tienmaal te veel of te weinig, het maakt nogal wat uit bij medicatie.”

Bloed, zweet en tranen

Megens studeerde economie en haalde weliswaar zijn onderwijsbevoegdheid, maar had nooit de ambitie om in het onderwijs te gaan werken. Toen hij toch in het (mbo-)onderwijs terechtkwam, werd hij gevraagd of hij het vak verpleegkundig rekenen wilde gaan geven. Daar had hij nog nooit van gehoord, laat staan dat hij zag aankomen dat hij daarin zou uitgroeien tot een bekendheid onder verpleegkundigen.

“Toen ik met het vak begon, zei mijn voorganger: ‘Succes Dirk. Het heeft mij bloed, zweet en tranen gekost om dit over te brengen’. Ik zag ook al snel dat een aantal studenten rekenangst hadden. Zo erg dat ze overwogen te stoppen met de opleiding. Een tekenend voorbeeld was een vrouw van bijna 50, ze had mijn moeder kunnen zijn, die tijdens mijn uitleg spontaan begon te huilen. Een week later zei ze: ik stop ermee.”

Meneer Megens: tienduizenden volgers

Megens bood haar aan om er wekelijks op dinsdag, na afloop van de lessen, samen voor te gaan zitten. Wat begon als privé-bijles, werd al snel een groepje. En dat groepje werd steeds groter. En toen ‘Meneer Megens’ op verzoek van dat groepje met een eenvoudig filmpje uitleg gaf over wat toetsvragen en in 2013 dat op YouTube zette, zag hij dat dat filmpje binnen no-time duizenden keren werd bekeken.

Er bleek een enorme behoefte onder studenten voor duidelijke uitleg met handige tips & tricks. En Megens besloot er gehoor aan te geven. “Ik leende een camera op de school, zette die in een klaslokaal op een paar stoelen en ging aan de slag. Zuurstof, procent rekenen, kilometer per uur, breuken. En toen begon het echt te lopen.”

Meneer Megens werkboeken

De duizenden views werden er honderdduizenden en de mailbox stroomde vol met berichten van dankbare zorgverleners. Het waren inmiddels lang niet meer alleen studenten. Ook zorgprofessionals die hun rekenvaardigheid wilden opfrissen, kwamen bij Meneer Megens uit. “En vanaf 2017 kwamen de eerste aanvragen: scholen, ziekenhuizen, congressen. Dan werd ik gebeld en zeiden ze ‘onze leerlingen, verpleegkundigen, medewerkers komen allemaal met jou aanzetten’.”

Er kwam een Instagramaccount bij, Facebook een website en speciale ‘Meneer Megens-werkboeken’. “Ik heb zelfs nog geprobeerd om een soort Klokhuis-achtige filmpjes te gaan maken, compleet met producer en al. Maar dat bleek wat te veel van het goede.”

Wat mensen wilden, waren de eenvoudige uitlegfilmpjes. Door al die ervaring met uitleggen weet Megens als geen ander waar de pijnpunten zitten en met welke tips hij verpleegkundigen kan helpen. En die tips voor verpleegkundig rekenen gaat hij nu ook bij Hart voor Zorg delen. Meneer Megens wil alvast wel een tipje van de sluier oplichten: “Goed lezen, ken je basisvaardigheden, kies je eigen strategie én: oefenen, oefenen, oefenen.”

Benieuwd naar meer tips van Meneer Megens voor medisch rekenen? Op 18 april geeft hij het webinar ‘Medisch rekenen met Meneer Megens’ en hij gaat ook workshops geven op het V&V festival op 9 mei. Een mooie kans om live te leren van Meneer Megens.