De zorg is altijd in beweging. Zorgprofessionals moeten zich constant blijven ontwikkelen, en dus zijn goede scholingsmogelijkheden essentieel. De negen ziekenuizen in omgeving Rijnmond en Dordrecht laten zien dat goed te begrijpen, door hun OK-personeel structurele bij- en nascholing aan te bieden.

Een leven lang leren

Het ‘cadeau’ wordt mogelijk gemaakt door het regionale project ‘Leven Lang Leren OK’. Ziekenhuizen werken binnen dat project samen om structureel bij- en nascholing aan te bieden voor het werk op de OK. Opdrachtgever van dit project en bestuurder van het Maasstad Ziekenhuis Wietske Vrijland: “We zijn trots op onze OK-medewerkers en merken dat zij trots zijn op hun vak en zich verder willen ontwikkelen.”

Bestuurder Vrijland benadrukt het belang van scholing. “Het werk binnen het OK-complex is constant in beweging door bijvoorbeeld technologische vernieuwingen”, vertelt ze in een persbericht van DeRotterdamseZorg. Daarom vinden we als ziekenhuizen in de regio Rijnmond en Dordrecht scholing voor OK-medewerkers belangrijk.”

Met het oog op de toekomst

De ziekenhuizen willen hun medewerkers voorbereiden op de toekomst. Volgens Jacqueline Stuurstraat, directeur van deRotterdamseZorg, is dat nodig met het oog op de krapte op de arbeidsmarkt. DeRotterdamseZorg faciliteert het project. “Als er te weinig professionals beschikbaar zijn zal er regionaal bekeken worden waar zij het hardste nodig zijn”, legt ze uit. “Middels de scholing worden de OK-medewerkers allround opgeleid zodat ze flexibel inzetbaar zijn en klaar voor de toekomst.”

De eerste leerlijn, Skelet & Orthopedie, is al van start gegaan, maar tegelijkertijd is het project nog volop in ontwikkeling. “We hebben de ambitie om het aanbod van scholing en de mogelijkheden verder uit te breiden”, zegt projectleider en anesthesiemedewerker bij Ikazia ziekenhuis Sonja van den Berg. “Daarvoor kijken we echt naar de behoeftes van OK-medewerkers en welke scholing daar bij past.”

De ziekenhuizen die meedoen aan het project ‘Leven Lang Leren OK’ zijn Erasmus MC, IJsselland Ziekenhuis, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, Spijkenisse Medisch Centrum, Het Oogziekenhuis Rotterdam, Ikazia Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis en het Albert Schweitzer Ziekenhuis.