Bij tegenslag gewoon door blijven gaan. Jezelf wegcijferen of juist op belangrijke momenten jezelf op de voorgrond plaatsen. Tijd en energie steken in anderen en daarmee de wereld een beetje beter maken. Kortom, het verschil maken.

Dat is wat onze zorghelden dagelijks doen. Zij verdienen daarvoor meer waardering en erkenning. Daarom wordt de Hart voor Zorg Award georganiseerd door Hart voor Zorg in samenwerking met onder meer uitzendbureau Daan, het Ministerie van Defensie, Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en thuiszorgorganisatie Blinkers.

Onvoldoende waardering voor zorgverleners

Tijdens de coronapandemie werd nog maar eens duidelijk hoe belangrijk verzorgenden en verpleegkundigen zijn. Toch voelen heel veel zorgverleners onvoldoende waardering voor het werk dat zij verrichten.

Bovendien wordt de cruciale rol die zij vervullen te weinig belicht. Dat komt ook door de bescheidenheid van verpleegkundigen en verzorgenden, zo stelde historicus Hugo Schalkwijk van beroepsvereniging V&VN onlangs in een artikel. “Dokters schrijven regelmatig boeken over hun prestaties, verpleegkundigen vrijwel nooit”, vertelde hij.

Inspirerende verhalen uit de zorg

Met de Hart voor Zorg Award worden zorgverleners eens goed in het zonnetje gezet. “Ze krijgen de erkenning en waardering die zij verdienen”, zegt Florian Rost van Tonningen, oprichter van Hart voor Zorg. “De prijs is tegelijkertijd een manier om de schitterende verhalen uit de zorg los te krijgen. We hebben al ontzettend mooie inzendingen ontvangen. De verhalen gaan wij de komende tijd delen, zodat ze anderen kunnen inspireren.”

Op woensdag 11 en donderdag 12 mei komen zorgverleners uit het hele land samen op de Florence Nightingale Fair in Veenendaal, hét gezellige en leerzame dagje uit voor de zorgprofessional. Op donderdag 12 mei wordt de winnaar van de Hart voor Zorg Award bekendgemaakt. Hij of zij krijgt een speciale Hart voor Zorg Ebke e-bike ter waarde van € 895,-.