Al je handelingen precies noteren, verschillende softwaresystemen gebruiken, moeite met aanvragen van medicijnen en hulpmiddelen. Als zorgverlener erger je je vast weleens aan je de administratie die je moet doen. De administratiedruk is de afgelopen jaren niet minder geworden. Veel zorgverleners in de gehandicaptenzorg en ouderenzorg besteden ongeveer 25 procent van hun tijd aan administratieve taken. En dat is waarschijnlijk niet waarom je in de zorg bent gaan werken.

Daarom maakt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) met het programma [Ont]Regel de Zorg werk van het verminderen van de regeldruk, zodat zorgverleners meer aandacht en zorg kunnen hebben voor de patiënt.

Hoe [Ont]Regel de Zorg helpt

[Ont]Regel de Zorg helpt organisaties op weg. Dat gebeurt onder meer met tools en hulpmiddelen. Met een telefonisch ‘ontregelspreekuur’. En met een gratis e-learning en training, waarin je leert waar (onnodige) administratie vandaan komt en hoe je daar iets aan kunt doen. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg dan de LinkedIn-pagina van [Ont]Regel de Zorg.

De afgelopen periode zijn al veel zorginstellingen door het hele land aan de slag gegaan met het verminderen van de administratieve lasten. Bijvoorbeeld door het afschaffen van de dubbele controle risicovolle medicatie en een overstap naar de HiX mobile app. En de 5-minutenregistratie is niet langer verplicht, wat goed nieuws is voor alle wijkverpleegkundigen.

Kleine investering

Ongetwijfeld hebben jij en je collega’s ook ideeën over administratie die afgeschaft kan worden. In de praktijk zal het niet altijd eenvoudig zijn om er werk van te maken of om tijd te vinden om ermee te starten.

Daarom zal het afschaffen of verminderen van administratieve taken, in eerste instantie om een investering vragen. Het is goed om daar rekening mee te houden. Stel bijvoorbeeld een team samen van collega’s dat hier periodiek mee aan de slag gaat. Want één ding is zeker: als je die investering eenmaal doet, gaat dat zich dubbel en dwars uitbetalen op de lange termijn.

Zo ga je aan de slag

Zien jij en je collega’s mogelijkheden om het aantal (onnodige) administratie taken te verminderen? Ga er dan zeker mee aan de slag. Ga naar de website of LinkedIn-pagina van [Ont]Regel de Zorg om inspiratie op te doen.

Heb je de smaak te pakken en zoek je alleen nog financiering voor jouw ontregelproject? In november opent de derde en laatste ronde van de subsidieregeling (Ont)regelprojecten zorgaanbieders.

[Ont]Regel de Zorg is binnenkort ook aanwezig op het Gehandicaptenzorg Festival (19 september) en Verpleegkundigen & Verzorgenden Festival (21 september) in Den Haag. Kom gerust langs bij het live ‘ontregelspreekuur’ in de stand van [Ont]Regel de Zorg op de gezellige beursvloer. Gratis aanmelden voor de festivals kan hier.