Bij het meldpunt van FNV, dat eind december werd geopend, hebben zich al rond de 4.500 zorgmedewerkers met long covid gemeld. Daarvan zit bijna de helft al langer dan een jaar ziek thuis, met 30 procent salarisvermindering tot gevolg. Voor 973 medewerkers geldt zelfs dat ze al bijna twee jaar thuiszitten. Zij dreigen daardoor hun baan te verliezen; na twee jaar vervalt namelijk de ontslagbescherming.

Regeling komt te laat

De vakbond is een petitie gestart waarin het de overheid oproept om de ‘zorghelden’ met long covid te ondersteunen. “’Amper twee jaar later is het applaus veranderd in een klap in het gezicht. Het gros van de mensen die zich bij ons melden, heeft al hoge kosten gemaakt. Denk aan revalidatiebehandelingen die niet worden vergoed, eigen risico dat ze kwijt zijn en salaris dat ze moeten inleveren”, aldus een woordvoerder van FNV tegen het AD.

Vorige week sprak het kabinet over een personeelskostensubsidie, die werkgevers moet helpen om deze zorgmedewerkers langer in dienst te houden. Maar ‘dat loket gaat op z’n vroegst in juni open’, stelt een woordvoerder van FNV. “Dus voor een grote groep komt de regeling sowieso te laat.”