Wel of niet laten inenten?
We zijn natuurlijk blij dat er eindelijk vaccins beschikbaar zijn om ons te beschermen tegen besmetting met het coronavirus. Toch zijn veel mensen nog wat terughoudend. Dat komt voornamelijk vanwege de relatief korte periode waarin de vaccins ontwikkeld zijn en de negatieve berichtgeving omtrent bepaalde vaccins, zoals AstraZeneca. Het is heel begrijpelijk als men liever eerst even de kat uit de boom wil kijken. Maar wie zijn twijfel op de werkvloer uit, kan weleens van een koude kermis thuiskomen. Met name zorgpersoneel ervaart op het moment een enorme vaccinatie druk.

Dreigen met ontslag
Vakbonden worden overspoeld door meldingen van werknemers die zich door hun leidinggevenden onder druk gezet voelen. Met name zorgpersoneel met een tijdelijk dienstverband heeft hier last van. Er wordt door hun werkgevers gedreigd met het inhouden van salaris of ontslag. Sommige werkgevers zijn schijnbaar zelfs bereid tot emotionele chantage: “Je wilt je niet laten vaccineren? Geef je dan niets om je patiënten?”

Druk van collega’s
Behalve van hun werkgevers voelen zorgmedewerkers de vaccinatie druk ook van hun collega’s. Geef je op je werk aan dat je niet gevaccineerd wilt worden of gewoon nog even wilt wachten, dan duurt het niet lang voordat je collega’s met een grote boog om je heen lopen. En personeel dat zich niet (meteen) laat prikken, krijgt de schuld van besmettingen onder collega’s en patiënten.

“Buiten proportie”
Bij vakbonden en beroepsorganisaties heerst veel verontwaardiging over de bedreigingen en de druk op zorgpersoneel. “Er is geen vaccinatieplicht, dus je mag werknemers ook niet verplichten om zich te laten vaccineren,” zei arbeidsjurist Pascal Besselink in een gesprek met BNR. “Dreigen met ontslag en loonsverlaging gaat veel te ver en is buiten proportie.”

Stella Salden, voorzitter bij zorgbond NU’91, neemt hetzelfde standpunt in. “Iedereen mag zelf kiezen of hij gevaccineerd wil worden, ook mensen in de zorg,” meent ze. “Dat mag niet leiden tot ontslag of andere consequenties.”