Elk jaar moeten meer dan 1,2 miljoen Nederlands verdoofd worden voor een operatie of procedure. Dat gebeurt op de anesthesiologie-afdeling. Het grootste deel van deze mensen moet nuchter zijn, om te voorkomen dat er braaksel in de longen komt tijdens de verdoving. Tot voor kort werd geadviseerd om de avond voor de ingreep voor de laatste keer te eten en drinken, maar door de nieuwe richtlijn is dit niet meer nodig. Dat meldt het AD.

Kortere nuchtertijd heeft voordelen

Patiënten mogen nu tot 6 uur voor de operatie eten en tot twee uur voor de operatie heldere dranken drinken. Hierbij kun je denken aan water, limonade of zwarte koffie. Volgens Anton de Bruin, bestuurslid bij de NVA, blijkt uit verschillende onderzoeken dat een kortere nuchtertijd mogelijk is en zelfs voordelen heeft. “Het geeft patiënten meer comfort, om bijvoorbeeld in de ochtend nog een kop zwarte koffie te kunnen drinken. Ook herstelt het lichaam zo snel na de operatie.”

Veel klinieken hanteerden de kortere nuchtertijd al, maar nu is deze werkwijze landelijk en europees vastgelegd in een richtlijn. De Bruin: “Met zijn allen zeggen we nu: ‘dit is de standaard, en we wijken er alleen vanaf als we er een goede reden voor hebben zoals goed benoemd in de richtlijn.”