Gisteren maakte Actiz een nieuw onderzoek naar de energiekosten van ouderenzorginstellingen openbaar. Daaruit blijkt dat de energierekening van deze instellingen gemiddeld 23,4 procent gestegen is. Sommige instellingen hebben zelfs te maken met een stijging van 400 procent.

Problemen

Anneke Westerlaken, voorzitter van Actiz, noemt de prijsstijgingen problematisch. “De zorg voor ouderen en chronisch zieken gaat altijd door”, vertelt ze tegen RTL-nieuws. “Dit soort prijsstijgingen kunnen bij zorginstellingen voor problemen zorgen. We zien dat zorgorganisaties nog kritischer kijken hoe kosten te besparen of zoeken naar maatregelen om het energieverbruik te beperken.”

Actiz en zorginstellingen willen een compensatieregeling om deze problemen op te vangen. Het ministerie van Economische zaken en Klimaat is al bezig met een dergelijke regeling voor mkb’ers, die lijden onder de energiekosten, zoals de lokale bakker. Er wordt nu gekeken of zorginstellingen hier ook onder kunnen vallen. Actiz is bang dat de ouderenzorginstellingen buiten de boot zullen vallen, omdat de compensatie bedoelt is voor ‘energie-intensieve’ bedrijven. Het is nog niet duidelijk of de ouderenzorginstellingen daarbij gaan horen. Later deze week wordt daar waarschijnlijk meer over bekend.