Sinds het afgelopen jaar is er sprake van een enorme stijging in het aantal vacatures. In het tweede kwartaal van dit jaar stonden er meer dan 47.000 vacatures open, bijna twee keer zoveel als 2 jaar geleden en dertig procent meer dan vorig jaar. De meeste van deze vacatures staan open in de randstad en vooral in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

Krapte op de arbeidsmarkt leidt tot hogere werkdruk

Zorgverleners zullen dit gaan terugzien op de werkvloer. De toenemende krapte op de arbeidsmarkt zorgt tegelijkertijd voor toenemende druk op de werkvloer. Er is vooral een groot tekort aan verpleegkundigen, maar over de gehele breedte van de sector worden tekorten zichtbaar. Van verzorgenden tot artsen en van fysiotherapeuten tot psychologen, overal zijn er te weinig mensen beschikbaar.

Volgens het UWV zijn werkgevers hard hun best aan het doen om mensen aan te trekken. Er worden hogere lonen geboden en nieuwe werknemers krijgen steeds vaker direct een vast contract. Toch blijkt ook dat niet voldoende. De uitvoeringsorganisatie raadt werkgevers daarom aan om de focus te leggen op soepele werktijden, aantrekkelijkere functies en betere scholingsmogelijkheden. Ook is het volgens hen belangrijker dan ooit dat huidig personeel behouden wordt.