Er zijn steeds meer zzp’ers actief in de zorg. Op dit moment is zo’n 15 procent van de zorgwerkers zelfstandig. Dit betekent een stijging van 50 procent in vijf jaar tijd. Volgens de Kamer van Koophandel groeide het aantal zzp’ers in de zorg het afgelopen jaar met 11 procent. Op dat moment waren er 168.500 zelfstandige zorgwerkers.
Hoger salaris
Zzp’ers krijgen vaak een hoger salaris dan hun collega’s in loondienst, maar uit onderzoek blijkt dat dit voor zorgverleners niet de drijfveer is om voor zichzelf aan de slag te gaan. De belangrijkste redenen om niet meer in loondienst te werken zijn slecht werkgeverschap, hoge werkdruk en een gebrek aan waardering. Als zelfstandige hebben ze meer vrijheid en minder druk.
Volgens Zorgverzekeraars Nederland belemmert het structureel inzetten van zelfstandigen de toegang tot de zorg. Hoewel ze toegeven dat het inhuren van zzp’ers soms nodig is om gaten op te vullen, leidt het ook tot ‘uitval van ANW-diensten en spoedzorg en tot hogere personeelskosten’.
‘Geen gekke ontwikkeling’
Directeur Enrike Rutten van uitzendbureau Happy Nurse liet onlangs in een interview met Hart voor Zorg haar licht op de ZZP-trend schijnen. Zij begrijpt de zelfstandigen wel. “Je kunt wel boos worden op alle zzp’ers in de zorg, maar zolang zij goed verzekerd zijn en de risico’s kennen lijkt het mij geen gekke ontwikkeling.”
Reacties