Voeding is niet het enige aspect van een gezonde leefstijl, waarschuwt Saenen meteen. “Vitaliteit bestaat uit een aantal belangrijke punten die altijd met elkaar in verbinding staan. Voeding is hier één van. Daarnaast heb je bijvoorbeeld ook nog beweging, sociale contacten en psychische gezondheid.”

Met gezonde leefstijl voel je je snel beter

Toch kun je je al snel beter voelen als je een paar kleine dingen verandert in je voedingspatroon. Saenen geeft een aantal tips. “Voedsel is vooral een belangrijke brandstof voor ons lichaam. Je merkt meteen als er iets niet goed gaat met ons voedingspatroon. Eet je te weinig dan val je af, eet je te veel dan word je dikker. Daarnaast zorgen goede voedingsstoffen voor energie, blijft je lichaam er gezond door en reduceren ze de kans op bijvoorbeeld een hersenbloeding.”

Maar wat zijn die voedingsstoffen dan? En hoe weet je nou of je het juiste eet? Volgens Saenen kun je voor een gezonde leefstijl je het beste houden aan de Schijf van Vijf. Ook noemt ze een aantal voorbeelden. “Is een smoothie gezond? Nee.” Ze haalt mensen uit de droom die denken dat dit een makkelijke manier is om genoeg vitaminen binnen te krijgen. “De vitaminen en gezonde vezels zitten bij fruit juist net onder de schil. Als je een smoothie maakt, haal je de schil juist weg. Daarbij verpulver je de vrucht, waardoor de vitaminen verloren gaan en eigenlijk alleen de suiker overblijft.”

Suiker is een groot probleem

En suiker is een van de grootste problemen in het huidige dieet van veel mensen. Dat is ook te zien aan het toenemende aantal mensen dat lijdt aan obesitas of diabetes. Volgens Saenen komt dat door de ‘gemakken-industrie’. “Het aantal huishoudens waarvan allebei de partners werken is alleen maar toegenomen. Dat betekent dat er minder tijd is om een goede maaltijd te maken. Er zijn daarom allemaal oplossingen om snel avondeten op tafel te hebben. Denk aan pakjes, zakjes, sauzen en kant-en-klaar maaltijden. Het probleem hiermee is dat er veel meer zout en suiker in zit dan je ze zelf zou toevoegen.”

Maar op welke manier kun je makkelijk zelf koken als je onregelmatige diensten hebt en je je eetpatroon wilt aanpassen? Plan je maaltijden, is haar tip. En als het nodig is, maak dan een maaltijd van tevoren klaar. Als je ook je eetpatroon aan wilt passen, doe dat dan stap voor stap. “Dat werkt veel beter dan het volgen van een groots dieet. Het is ook handiger om een lijstje te maken van producten die niet gezond zijn en die te vervangen door een gezondere variant. Vervang bijvoorbeeld energiedrank door koffie. En ontbijtkoek door banaan.”

Voeding tijdens je nachtdienst

Speciaal voor mensen die nachtdiensten draaien, heeft ze nog wat voedingstips. Eet aan het begin van de nacht een maaltijd met eiwit. Een kipsalade bijvoorbeeld. Het lichaam verteert in de nacht erg licht, daarom is het handig om een lichtere maaltijd te nemen, maar waar je wel veel energie uit kan halen. Voor later in de nacht adviseert ze om een maaltijd met koolhydraten te eten om zo voor het laatste en zwaarste beetje van de dienst nog even een energieshot te krijgen.

“Omdat je je hele dag- en nachtritme omgooit, is het handig om toch nog een beetje rekening te houden met het biologische ritme van je lichaam. Je lichaam blijft om acht uur ’s ochtends en zes uur ’s avonds honger houden. Hoe raar dat ook voelt als je dan net uit je bed komt.” Saenen adviseert dan ook om dat ritme gewoon aan te houden. Al mag je van haar ook lunch en avondeten omdraaien als dat fijner voelt. Ook vertelt ze dat het handig is om toch nog even snel te ontbijten na je nachtdienst, voordat je gaat slapen. “Slapen op een lege maag is ook niet goed voor je lichaam.”

Om verder de nachtdienst zonder trek door te komen, adviseert ze om gezond te snacken. Dat kun je doen met groenten, fruit, een handje nootjes en zelfgemaakte mueslirepen. Ze grapt tussendoor: “En nee, een eierkoek is niet gezond. Die heeft door Sonja Bakker echt een verkeerd imago gekregen.”

Voldoende bewegen voor gezonde leefstijl

Naast de voedingstips drukt ze iedereen die een gezonde levensstijl wilt op het hart ook voldoende te blijven bewegen. Hoewel zorgmedewerkers niet snel stil zitten, zijn er ook andere manieren om op een gezonde manier in beweging te zijn. “Vaak mis je toch een extra krachttraining of conditietraining, die kun je heel makkelijk opvangen door bijvoorbeeld te gaan zwemmen, fietsen of wandelen. Of als je het in je werk wilt implementeren: ga traplopen, dat is ook heel goed voor je.” De richtlijnen geven voor een gezonde leefstijl geven aan dat een volwassenen zo’n 150 minuten in de week intensief moet bewegen.

Volgens Saenen zijn dit manieren voor mensen in de zorg om vitaler je 67e te bereiken. Maar ze benadrukt ook: “let naast deze tips ook vooral op wat je eigen lichaam aangeeft. Die weet immers het best wat je nodig hebt. En dat is voor iedereen anders.”

Wil je meer weten over een gezonde levensstijl en gezond je pensioen halen? Bekijk dan hier het hele webinar van Therese Saenen, die gekoppeld is aan zorginstelling Tante Louise.