Volgens CNV Zorg & Welzijn waren de richtlijnen over beschermingsmiddelen van het RIVM ontoereikend en in strijd met de adviezen van het WHO. Andere landen volgden deze adviezen wel. Daarom stelt de vakbond de Nederlandse Staat aansprakelijk voor schade en inkomensverlies van zorgmedewerkers met long-covid.

Duizenden zorgverleners met long-covid

Er is een brief gestuurd aan het ministerie van VWS. Daarin wordt het belang van een snelle oplossing benadrukt. Als dit geen effect heeft, stapt de vakbond naar de rechter. CNV maakte namelijk al vroeg melding van het probleem. Ook drong de vakbond erop aan dat het aangepakt moest worden. Ongeveer zevenduizend zorgverleners met long-covid meldden zich bij CNV, maar de kans is groot dat meer mensen het hebben.

‘Onaanvaardbaar’

Gaby Perin-Gopie, voorzitter van CNV Zorg & Welzijn: “Een grote groep zorgverleners heeft in de voorste linie gestaan tijdens de coronacrisis, zonder de juiste beschermingsmiddelen en dus met groot risico op een besmetting”, vertelt ze in een persbericht van CNV. “Een aanzienlijk deel van deze zorgverleners heeft nu te maken met de gevolgen van long-covid, met vaak zware en deels nog onbekende gevolgen. Dat deze groep nu als dank voor hun inspanningen veel inkomen verliezen, in de financiële problemen komen en in de WIA belanden, is onaanvaardbaar.”

Volgens voorzitter Perin Gopie is het belangrijk dat het probleem snel wordt afgehandeld. “Het is niet alleen in het belang van het getroffen zorgpersoneel dat dit snel en afdoende wordt opgelost. We zijn namelijk nog niet van corona af. Als we zorgverleners vragen zich in te zetten, maar hen zelf voor de gevolgen laten opdraaien als ze daarbij ziek worden, verwacht ik dat een grote groep zijn conclusies trekt en de sector verlaat.”