Zorgorganisaties door het hele land hebben te maken met honderden zieke medewerkers en openstaande vacatures. Verpleegkundigen staan onder druk, maar door de tekorten kan daar weinig aan gedaan worden. Daarom worden familieleden gevraagd om bij te springen. “Wij vragen: kom alsjeblieft helpen met douchen, het uittrekken van steunkousen en wees bij het eten”, aldus een woordvoerder van zorgorganisatie Thebe tegen het AD. “Zo kunnen wij onze verpleegkundigen ontlasten.”

Washandje in plaats van een douche

Het blijft niet bij een hulpvraag. In de verpleeghuizen worden verschillende handelingen gewijzigd om tijd te besparen. Bewoners worden in de vakantie bijvoorbeeld vaker met een washandje gewassen in plaats van een douchebeurt. Als familieleden willen dat hun naaste vaker gedoucht wordt, moeten ze zelf bijspringen.

Het tekort is niet alleen nijpend in de ouderenzorg. Ook in de gehandicaptenzorg moet familie om hulp gevraagd worden. Bij zorgorganisatie Ons Tweede Thuis worden ouders gevraagd wanneer ze deze zomer níet beschikbaar zijn. Een woordvoerder licht toe: “Een winkel kun je sluiten als je geen personeel hebt, maar wij kunnen onszelf niet sluiten”, vertelt hij aan het AD. “De zorg voor bewoners moet altijd doorgaan.”

Reacties MantelzorgNL en ActiZ

MantelzorgNL benadrukt dat mantelzorgers al enorm bijdragen in de zorg. Volgens een woordvoerder is het belangrijk dat zij niet het idee krijgen dat vaste medewerkers het werk over de schutting gooien. “Ze zouden als collega’s moeten samenwerken.”

ActiZ voorspeelt dat de personeelstekorten in de toekomst nog erger zullen worden. Volgens hen is deze situatie een voorbode van wat Nederland te wachten staat door de vergrijzing. “De vanzelfsprekende overtuiging dat je met een zorgvraagstuk een beroep kunt doen op professionele zorg, moeten we loslaten”, benadrukt de branchevereniging voor zorgorganisaties. “Als samenleving moeten we zorgzamer worden en het echt omdraaien: eerst kijken wat de cliënt zelf kan, dan wat de familie kan, wat technologie kan, en dan zo laat mogelijk: wat kan de zorg nog doen?”