Een zichtbaar enthousiaste Rob verschijnt aan tafel. Waar die brede lach vandaan komt? “Ik mag weer aan het werk”, zegt hij. “Ik haal daar zo veel energie uit. Als ik werk, heeft dat een positief effect op mezelf en ik denk ook op iedereen om me heen. Op het gezin in ieder geval wel. Want ik kom altijd vrolijk thuis van het werk.

Nieuwe werkgever

Onlangs is Rob van start gegaan bij zijn nieuwe werkgever: Zorggroep Sint Maarten. Dat betekent ook dat hij afscheid heeft genomen van een aantal bewoners met wie hij jarenlang lief en leed deelde. “Natuurlijk ga ik ze missen, maar ik houd gewoon contact, hoor. Ik blijf ze maandelijks bezoeken, vooral de bewoners die hebben bijgedragen aan mijn avontuur. Nelly bijvoorbeeld, die in januari 103 jaar oud is geworden. Met haar heb ik heel veel mooie momenten mogen delen.”

In de zorg met Rob Het idee van ‘indezorgmetrob’ was in eerste instantie simpel. “Ik wilde – en wil nog steeds – laten zien wat mijn werk mooi maakt. Mensen de positieve kant laten zien van een sector die vaak negatief wordt weggezet: de ouderenzorg. Terwijl het zulk fantastisch werk is.”

Die boodschap kwam aan. De vrolijke filmpjes van Rob, waarin hij met bewoners van het verpleeghuis in gesprek gaat en leuke dingen onderneemt, bezorgden hem duizenden volgers en aanvragen van zorgorganisaties door het hele land voor gastlessen en lezingen. “Daarin vertelde ik dan mijn verhaal aan de hand van een paar van mijn favoriete filmpjes.”

Bekend in het verpleeghuis

De recente zoektocht naar een nieuwe baan was een vreemde gewaarwording voor Rob. “Het gebeurde bij veel organisaties dat ik binnenkwam en het gevoel had dat mensen me al kenden. Als ik ergens binnenstapte voor een gesprek, werd ik aangesproken door zorgverleners die zeiden: ‘oh, kom je hier een filmpje maken? Leuk!’. Het is me daar natuurlijk niet om te doen. Ik hoef niet beroemd te worden, ik wil bijdragen aan een maatschappelijke draai die we moeten maken. Zodat de ouderenzorg toekomstbestendig wordt.” Lachend: “Verder ben ik gewoon een nuchtere boer, hoor.”

Nieuwe boodschap

Toch voelde die nuchtere boer dat het tijd is voor een volgende stap. “Mijn verhaal is breder geworden, en een stukje serieuzer. Ik ben me ervan bewust dat ik een unieke kans heb om mijn zorgcollega’s, en de maatschappij als geheel te bereiken met mijn boodschap.”

Naast een nieuwe lezing, creëerde Rob een theatervoorstelling die hij volledig zelf ontwierp, speelt en regisseert. “Improvisatie en humor zitten er natuurlijk nog steeds in. Maar ik wil mensen ook bewust maken van de urgentie van de vergrijzing. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat kinderen vroeg leren wat mantelzorg is, hoe dat werkt. We hebben een gigantisch personeelstekort en er gaan niet zomaar mensen bijkomen, want die zijn er niet.”

Gelukkig oud worden doen we samen

Robs boodschap is dus: we moeten het als samenleving oplossen. “Als ik straks 80 ben en ik kan nog koken, terwijl mijn buurman nog goed kan lopen, dat hij dan de krant voor me ophaalt en ik een keer het eten klaarmaak. Zo zie ik het graag voor me. In Scandinavische landen zijn ze al veel verder met dit soort ontwikkelingen en bewustwording. Hier zie ik nog te vaak kritiek, en wijzende vingers naar instanties of organisaties.”

Met elkaar eindeloos bekritiseren en het probleem negatief benaderen komen we nergens, denkt Rob. “Ik wil dat we als samenleving de handschoen oppakken. Want als we niet gaan leren om beter naar elkaar om te kijken in de toekomst, dán wordt het eng. Innovatie is belangrijk, maar wil je straks echt in een gedigitaliseerde woning, volledig robotgestuurd door je dag heen geholpen worden? Lost dat je eenzaamheid op, en is dat überhaupt te betalen?”

“Dat is ook de boodschap die ik overbreng in mijn nieuwe theatervoorstelling, die je sinds kort kunt boeken en waar ik supertrots op ben. Ook vind ik het hartstikke leuk dat ik weer naar de Hart voor Zorg Inspiratieweek mag komen om mijn nieuwe lezing te geven. Mijn doel is om mensen met een glimlach de deur uit te laten gaan, maar dat ze de volgende dag ook denken: ‘laat ik toch eens langsgaan bij de buurman.’”

Rob Heebink op V&V Festivals?

Wil je (gratis!) een lezing van Rob Heebink bijwonen? Dat kan tijdens de Hart voor Zorg Inspiratieweek in Veenendaal! Rob geeft zijn lezing ‘een beetje vroeger is de toekomst’ tijdens het V&V Festival op donderdag 16 mei.